FBI STIŽE U SRBIJU: Američki istražitelji skupljaju dokaze o KRAĐI Trampovih glasova!

Autor:

Vesti

02.12.2020

05:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agenti američkog federalnog biroa spremni su da ispitaju navode Donalda Trampa o krađi glasova i pošalju timove da istraže firmu u Srbiji "Dominion", koju je aktuelni šef Bele kuće direktno optužio da stoji iza otimačine 2,7 miliona glasova.

RepublikaFoto: AP/Evan Vucci
Donald Tramp

Pomenuta firma deo je sistema "Dominion voting sistem", a softver za kompjutere koji su brojali glasove u Americi pravljen je u Beogradu.

- Šta ako bih vam rekla da je "Dominion" kanadska kompanija koja nabavlja delove iz Kine, a softver iz Srbije? Da su njeni vlasnici privatna kompanija u čijem bordu direktora je Obamin ambasador u EU? I da su davali novac Fondaciji "Klinton". Da li biste mi verovali - precizirala je Emerald Robinson, izveštač iz Bele kuće i novinarka Njuzmaksa.

"DOMINION" MAŠINERIJA

- kompanija "Dominion voting sistems" osnovana je 2003. godine

- osim u Torontu, gde se nalazi centrala, ima kancelarije u Kaliforniji, Koloradu, Teksasu, Njujorku i Beogradu

- firma se u prvih nekoliko godina uglavnom orijentisala na kanadsko tržište sistema za automatizaciju glasanja

- od 2007. krenuli su u pohod na najveće tržište SAD

- kancelarija u Beogradu postoji od 1. 2. 2005. godine i u njoj radi oko 50 ljudi, mahom inženjera

- beogradski tim, kako se navodi u oskudno dostupnim podacima, uglavnom je zadužen za razvoj novih proizvoda, ali i pružanje usluga

REALNA PRIČA

Upravo je ovaj softver ono što zanima istražitelje američkog FBI. Met Brejnard, nekadašnji analitičar podataka, koji je uključen u Trampovu kampanju, kao i u prikupljanje dokaze o izbornoj prevari i pobedom Džozefa Bajdena na izborima, potvrdio je da je FBI već direktno zatražio dokaze kojim raspolaže Trampov tim.

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova, smatra da postoje realne osnove za sumnju, čim se u celu priču uključuje i FBI.

- Iako je pretežno uverenje da je Bajden definitivni pobednik, ništa se ne zna do kraja jer, kako kažu Amerikanci, đavo leži u detaljima, a te skrivene i nejasne detalje Tramp najviše istražuje. Ukoliko se biro uključi u istragu, znači da postoji neki minimum opravdanog razloga da se time bavi - objašnjava Jovanović.

Ovako mašine broje glasove

- birač na izbornom mestu ne dobije listić od ljudi na izbornom mestu, već na kutiji klikne za koga glasa i kutija mu odštampa personalizovan listić

- svaki glasač na svom listiću dobije svoj QR kod

- digitalni glas čuva se na tri bekapa kao CF kartice, koje su enkriptovane. Tek se onda zaokružuje ime kandidata na papiru i listić ide u kutiju

- način brojanja glasova zavisi od države do države. Negde se gleda samo digitalni glas, negde samo papir, a negde i jedno i drugo. Ipak, papirni trag mora da postoji. Glas na papiru i onaj digitalni moraju da se podudaraju, ali je to fizički teško proverljivo i treba dosta vremena

SLAMKA SPASA

Prema njegovim rečima, ova istraga je aktuelnom šefu Bele kuće poslednja nada:

- Tramp se hvata za slamku, kao i svaki davljenik, ako je uopšte davljenik, ukoliko se pokaže da je on zapravo spasilac obraza i časti Amerike i biračkog tela, onda će biti proglašen herojem. Sačekajmo da vidimo šta će još tu da se desi.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je pokretanje istraga unutrašnja stvar Amerike.

- To je stvar američkih institucija, njihovo je da rešavaju i da se bave tim stvarima, to je jedan test za američki sistem i njihove institucije, kao i za njihovu demokratiju, a mi ćemo videti kako će se dalje razvijati sve to, pa i ceo izborni proces - navodi Milivojević za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading