SMENA NA VLASTI U PRIŠTINI: Haradinaj umesto Tačija?

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.11.2020

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prištini se još ništa ne zna o tome ko će na funkciji predsednika privremenih prištinskih institucija zameniti Hašima Tačija, koji je podneo ostavku nakon što ga je Specijalni sud optužio za ratne zločine nad srpskim civilima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Kandidati za novog predsednika su Ramuš Haradinaj, kojeg je predložila njegova Alijansa za budućnost Kosova, ali mu nedostaje podrška koalicionih partnera i Nehat Idrizi, bivši predsedavajući Sudskog saveta, koji, prema pisanju prištnske GazetExpres, već radi na prikupljanju podrške za kandidaturu.

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti kaže da je izbor novog predsednika moguć ili dogovorom političkih stranaka ili raspisivanjem vanrednih izbora.


Za imenovanje u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 80 poslanika, što u ovom trenutku koalicija na vlasti nema.

Hoti stoga, u izjavi za prištinski portal Reporteri, poziva na dogovor predstavnika političkih stranaka o izboru predsednika u parlamentu ili, ako to nije moguće, onda na dogovor o datumu vanrednih izbora.

Veruje da će uskoro biti organizovan prvi sastanak koji bi okupio sve političke partije radi dogovora o izboru novog predsednika.

Do izora novog predsednika privremenih prištinskih institucja vršilac dužnosti je predsednica parlamenta Vjosa Osmani, iz Demokratskog saveza Kosova.

Expres piše da nije poznato da li postoje tajni pregovori o izboru novog predsednika i ističe da će izbori ionako biti raspisani za nešto više od pet meseci.

Za izbog predsednika na izborima zalaže se Samoopredeljenje bivšeg premijera Aljbina Kurtija, a iz Tačijeve DPK traže da predsednik bude iz te stranke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading