EPIDEMIJA SE RASPLAMSAVA! Doktor Srđa Janković apeluje: Izbeći svaki kontakt koji možemo da izbegnemo!

Autor: Republika

Vesti

24.11.2020

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, imunolog Srđa Janković rekao je da očekuje da će nove protivepidemijske mere pomoći ali ističe da su i stare mere važne - samo sve mere zajedno mogu da pomognu da se uspori širenje virusa i da se epidemija zaustavi.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Srđa Janković

Dr Janković kaže da su kafići restorani mesta, ali ne jedina, gde se prenose virusi i manje je važno da li će raditi do 18 ili 17 časova, nego je važno šta radimo u radnom vremenu - neophodno je da se nose maske, da se održava distanca i izbegavaju okupljanja osim onih koji su nasušna potreba. Prema njegovim rečima, te tri stvari su ključne u borbi sa koronom.

- Predlagali smo da viši razredi osnovnih škola, srednje škole i fakulteti pređu na nastavu na daljinu, osim nižih razreda, ali procenjeno je da nije neophodno ali je opcija ostavljena za kasnije. Tamo gde se virus pojavi u školi, već i po postojećim merama odeljenje ili cela škola prelazi na onlajn, samo je odloženo prelaženje celokupnog školstva na onlajn nastavu - kaže Janković.

Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, kada škole postanu neka od glavnih mesta gde se virus prenosi, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva.

- Imamo mere gde prelazimo na onlajn nastavu tamo gde zapreti zaražavanje, škole nisu bile prepuštene nekontrolisanom prenošenju virusa, samo je trenutak kada moramno sve škole zatvoriti - rekao je Janković.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Mere su oročene na deset dana. Janković kaže da ćemo biti uslovno zadovoljni kada vidimo da prestaje rast broja novozaraženih na dnevnom nivou, tada bismo mogli da razmišljamo o eventualnom popuštanju mera.

Janković ukazuje da trenutno epidemija ne jenjava, već se rasplamsava - moramo da učinimo sve što je u našoj moći - moramo da izbegavamo sva okupljanja koja se mogu izbeći.

O gradskom prevozu

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Nove mere se odnose i za gradski prevoz, u popodnevnom špicu u Beogradu biće više vozila za 246 autobusa, a 100 pripada privatnim prevoznicima.

Janković kaže da je 96 odsto ljudi u proseku nosilo masku u prevozu, to varira od linije do linije, sada mere imaju za cilj da smanje gužve u prevozu i obezbede minimum distance.

Ima predloga da školski raspust bude od 21. decembra do kraja praznika. Janković kaže da je to predlog a odluka će biti blagovremeno doneta.

- U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno kada će biti doneta, biće razmatrana u narednim danima - rekao je on.

Restorani i klubovi uveliko reklamiraju aranžmane za doček Nove godine. Govoreći o dočeku Nove godine, Janković ističe da se restorani bore da održe poslovanje.

- Teško da će iko od nas lekara u Kriznom štabu tako nešto predložiti ukoliko ne dođe do drastičnog poboljšanja situacije - rekao je Srđa Janković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading