Dačić: Ovo nije Bajden iz devedesetih, ali će tražiti priznanje Kosova!

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

20.11.2020

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ne bi trebalo da se plaši dolaska Džozefa Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država, ocenio je večeras predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ukazujući, međutim, da će demokrate tražiti priznanje tzv. Kosova.

RepublikaFoto: youtube.com/Pancevo RTV
Ivica Dačić

- Mnogo na njega gledamo kroz devedesete, a zaboravljamo da je on i u ovom veku dolazio Beograd i da smo zajedno gradili odnose. Dakle, nema povratka na devedesete, bez obzira na rezultate izbora u Americi, ali demokrate će tražiti priznanje Kosova - rekao je Dačić.

Dačić smatra da Bajden, kao i mnogi političari, pokazuje dva lica - jedno dok je u opoziciji i drugo kad dođe na vlast.

On je u intervjuu za Sputnjik podsetio da je Bajden kao potpredsednik SAD-a bio dva puta u zvaničnoj poseti Srbiji i istakao da su razgovori koje je sa njim vodio kao predsednik Vlade u Vašingtonu i na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sa predsednikom Vučićem bili potpuno drugačiji od onih koje je Bajden vodio tokom devedesetih.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

- Mislim da treba da se fokusiramo na građenje novih odnosa i novih relacija sa ljudima koji će se baviti i evropskim poslovima, odnosno, dijalogom sa Prištinom. Jer je najveći problem Bajdenove američke administracije, odnosno demokrata, to što oni smatraju da je pitanje Kosova rešeno - kaže Dačić.

On smatra da oni ne favorizuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine nego jednostavno traže implementaciju odluke o proglašenju Kosova.

 

 

 

Ističe da u tom smislu ta administracija verovatno ne bi bila naklonjenija Srbiji od Trampove koja nema opterećenje da je učestvovala u projektu stvaranja nezavisnog Kosova.

- Zato je Trampova administracija bila otvorenija za kompromis. Međutim, situacija se menja i realna međunarodna politička scena se promenila. Kosovo nema više tako jake pozicije kao što je imalo, ono nema većinu, ne može nigde da postane član - zaključuje Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading