POKRAO KAMENJE DA SAGRADI ETNO-SELO: Stojadin Radivojević iz okoline Negotina odneo ISTORIJSKO BLAGO i preneo ga na SVOJE imanje!

Autor:

Vesti

13.11.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stojadin Radivojević, vlasnik etno-sela Stolovo, nedaleko od Paraćina, sagradio je na imanju pimnicu po ugledu na poznate Rajačke pimnice (vinski podrumi). I to ne bi bilo ništa sporno da nije koristio kamen ukraden iz originalnih pimnica kod Negotina, koji je vredno istorijsko blago i deo kulturnog nasleđa negotinskog kraja. Taj kamen je posle intervencije policije vraćen tamo gde i pripada, ali, po svemu sudeći, oštećen.

RepublikaFoto: Printscreen
Stojadin Radivojević

Radivojević se svojim poduhvatom i, kako je rekao, preseljenjem Rajačke pimnice pohvalio u reklamnoj reportaži na Jutjubu, posle čega je završio s lisicama na rukama.

- Pre desetak dana bila je policija u etno-selu i privela Radivojevića. Nisam bio iznenađen kad sam čuo da su ga priveli zbog kamena iz Negotina - ispričao je za naš list jedan od komšija.

U izjavi za Srpski telegraf Radivojević ne negira delo za koje ga terete, ali tvrdi da je i sam žrtva prevare.

RepublikaFoto: Tanjug
Originalno selo

- Za potrebe izgradnje etno-sela već osam godina kupujem kamen od meštana iz sela u okolini Rajca. Pre četiri godine kupio sam kamen od izvesnog Dragana, poznatijeg pod nadimkom Malac, u selu Rečka. On mi je prodao tri kamiona kamena sa svoje stare ograde i to sam mu platio oko 300 evra po kamionu. Kako nije imao dovoljno kamena, dao mi je oko kubik nekog starog kamena za koji je rekao da ga je otkupio od nekog meštanina iz sela Velika Hoča sa Kosova. Međutim, ispostavilo se da je to kamen sa groblja iz sela Rečka, a ja nisam imao pojma da ima bilo kakvu istorijsku vrednost, inače ga ne bih kupio - tvrdi Radivojević.

U Rajačkim pimnicama znaju za ovaj slučaj, ali o detaljima nisu želeli da govore zbog istrage koja je u toku.

- Mi smo saznali tako što su nam gosti pokazivali fotografije njegove pimnice iz Stolova i prepoznali smo kamen. Valjda će istraga da pokaže kako je kamenje završilo kod njega. O detaljima pitajte tužilaštvo u Negotinu, koje vodi slučaj - rečeno nam je u Rajačkim pimnicama.

RepublikaFoto: Printscreen
Kopija od kradenog kamenja

Negotinsko tužilaštvo nije nam odgovorilo na pitanja.

Rajačke pimnice, nedaleko od Negotina, retka su atrakcija i predstavljaju kamene podrume, nalik na kuće, građene u periodu od sredine 18. veka do tridesetih godina 20. veka. Služile su za čuvanje vina. Od 300, koliko ih je bilo, do danas je sačuvano oko 60.

Tvrdi da je oštećen samo jedan kamen

Radivojević, za razliku od podataka koje ima Srpski telegraf, tvrdi da je oštećen samo jedan kamen.

- Sve kamenje sam vratio, a oštećen je bio samo jedan kamen od 60 centimetara, koji je bio napukao i kad sam ga dobio - tvrdi Radivojević i ističe da ne beži od odgovornosti i da će na sudu dokazati da nije kriv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading