BAJDEN MOŽE DA BUDE NA STRANI BEOGRADA! Jelena Milić za "Srpski telegraf": Vučić vodi pametnu politiku

Autor:

Vesti

11.11.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS), kaže da će SAD dobiti predsednika tek 20. januara, kad pobednika izbora proglašava jedina relevantna vladina institucija GSA (General Services Administration).

RepublikaFoto: Tanjug
Jelena Milić

Nije isključeno teoretski da Donald Tramp ostane u Beloj kući, ali za Srbiju ništa dramatično neće biti ni ako ga zameni Džo Bajden jer i on, kako objašnjava u razgovoru za Srpski telegraf, može da bude na strani Beograda.

Da li je Džo Bajden novi predsednik SAD ili Donald Tramp može da ostane u Beloj kući žalbama da je došlo do izborne krađe i pokretanjem tužbe pred Vrhovnim sudom?

- Bajden postaje predsednik SAD tek 20. januara ako je pobedio. Proglašenje pobede je u jednoj od vladinih američkih agencija - GSA. Smatra se da je GSA odbila da proglasi pobednika ne bi li izbegla bes mnogobrojnih Trampovih birača i da bi se smanjile tenzije. Dosadašnja praksa bila je da projektovani rezultati i projektovani ili očekivani predsednik, što je u ovom slučaju Bajden, budu na kraju i formalizovani. Sada to može teorijski da bude promenjeno.

Kako?

- Državni tužilac Bar je odobrio presedan da ministarstvo pravde otvoreno istražuje neke navode o izbornim prevarama, što dosad nije bila praksa, pre nego što to savezni sudovi ne završe. Tramp je otpustio ministra odbrane, verovatno će zameniti i šefove CIA i FBE. I to će imati implikacije. Dalje, elektori mogu da ne glasaju za onog za koga su glasale njihove države.

Šta bi za Srbiju značio dolazak Bajdena u Belu kuću?

- Pitanje je da li će republikanci zadržati većinu u Senatu ili neće. To će se znati u januaru, kada se završe trke za dva senatorska mesta u Džordžiji, koja je, uz Pensilvaniju, najviše u fokusu zbog pravnih bitki za rezultate izbora. Demokratama nedostaju ta dva glasa da bi bili izjednačeni. Ako Senat zadrže republikanci, oni onda zadržavaju kontrolu nad odborima za spoljne poslove i američke oružane snage, koji dominantno formiraju spoljnu i bezbednosnu politiku SAD.

Vučić vodi pametnu politiku

Opozicija kritikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se "kockao" pružajući podršku Trampu i da će Srbija to platiti. Kako to tumačite?

- To je apsolutno pogrešna ocena, ali je vrlo korisna da bi srpska javnost znala koliko je uskogruda i potpuno neobaveštena o geostrateškim politikama. Odgovor Vašingtona na prisustvo Kine i Rusije Inicijativom Tri mora, od Baltika do Crnog Mora i Jadrana, jeste nadstranački u SAD. Vučić nije pružao podršku Trampu nego je vrlo pametno pratio nove geopolitičke trendove i odnose u SAD. Trampovu politiku podržalo je 71 milion glasača SAD. Ti ljudi će i te kako odlučivati i biti limitirajući faktor bilo kojoj vlasti u SAD. Vučić je sarađivao i sa Džordžom Sorošem, koji je i te kako nekako pomagao Bajdenovu kampanju, pa opet nije valjao istim tim opozicionim liderima.

Kako treba da "igramo" prema SAD u narednom periodu?

- Mora se ići na dva fronta. Saslušati primedbe SAD i EU oko vladavine prava, reforme javnih preduzeća, podela vlasti. Predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić već su neke prepoznali kao validne, ali čim pre bi trebalo da ih sprovode u delo. S druge strane, ako Bajden pobedi, Srbija treba od njega da traži da, istim aršinima kojima je gledao Miloševića, tražio bombardovanje Srbije, posmatra i našu državu i Kosovo 2020. Moramo Bajdena ubeđivati u naše argumente u vezi sa KiM na osnovu njegovih kriterijuma. Apsurd je da je to sada na našoj strani, a vlast to ne koristi.

Bajdena ubeđivati u naše argumente u vezi sa KiM na osnovu njegovih kriterijuma

 

 

Mislite da je realno da Bajden bude na "našoj strani"?

- Srbija mora da vodi mudru politiku i da proširi saradnju sa svima u SAD, Kongresom, Senatom, ministarstvom odbrane, u biznisu... Srbija je kaznila visoke počinioce zločina na KiM, mi smo isporučili dva predsednika i šest aktivnih generala u Hag. Srbija je za KiM kažnjena više puta. Bili smo pod teškim ekonomskim sankcijama, pa smo zbog zločina, koji jesu počinjeni, kažnjeni bombardovanjem, koje je ostavilo nesagledivu ekološku i materijalnu štetu i odnelo 760 srpskih života. Kažnjeni smo i Rezolucijom 1244 SB UN povlačenjem vojske i policije sa KiM, kao i nereagovanjem međunarodne zajednice na egzodus Srba. A Kosovo, koje nikad ništa nije uradilo, osim što je pobilo 2.500 srpskih civila, koje niko ne pominje, nagrađeno je priznanjem vodećih država EU i NATO. Beograd sve to mora da predoči i ukaže na interes koji SAD može da ima sa Srbijom, kao partnerom u oblasti bezbednosti i pod kojim uslovima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading