VESELJI MASNO LAŽE: Nisam kriv ni za jednu tačku optužnice!

Autor: RTS, Republika

Vesti

10.11.2020

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji šef obaveštajne službe takozvane OVK Kadri Veselji negirao je krivicu za optužbe Specijalizovanog tužioca Kosova u Hagu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kadri Veselji

- Čuo sam optužbe i pročitao. S punim uverenjem mogu da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice - rekao je kratko Veselji nakon što je, sa ozbiljnim izrazom lica, saslušao čitanje optužnice.

Branilac Kadrija Veseljija najavio je da će tražiti puštanje Veseljija na privremenu slobodu, ističući da se on sam predao sudu, pošto je saznao za potvrđenu optužnicu.

- Veselji je u pritvoru i govori se da je uhapšen, ali vi i javnost treba da znate da je on došao u sud nakon što se dobrovoljno predao, pošto se dogovorio sa tužiocem - rekao je njegov branilac sudiji za prethodni postupak.

Takođe je zahvalio sudiji što je podsetio na pretpostavku nevinosti optuženih, pa i njegovog branjenika.

Veseljija je prethodno, po odobrenju sudije Nikolasa Gijua, na optuženičkoj klupi uslikao sudski fotograf, ali bez stražara u njegovoj blizin.

U sudnici je prisutan i glavni Specijalizvoani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

 

U redigovanoj optužnici koja je pročitana, Veselji se zajedno s Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti za ydruženi zločinački poduhvat, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači i Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Veselji će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading