NEKO ĆE MORATI U ZATVOR ZBOG AFERE "PARCELA": Deset godina za otimanje placeva!

Autor:

Vesti

10.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građevinskoj mafiji preti do 10 godina zatvora. Svi koji su učestvovali u nezakonitom prisvajanju parcela za gradnju na Novom Beogradu i Čukarici, o čemu je Srpski telegraf juče pisao, mogli bi da dobiju višegodišnje zatvorske kazne ukoliko se navodi krivične prijave, po kojoj postupaju tužilaštvo i policija, pokažu kao tačni.

RepublikaFoto: printscreen
PROJEKAT: Ovo bi da grade na Čukarici

A takav scenario je i te kako realan, s obzirom na to da su, postupajući po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, službenici Uprave kriminalističke policije (UKP), odnosno Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, utvrdili da postoje osnovi sumnje da je u nekoliko navrata falsifikovana dokumentacija u postupku koji je već nazvan afera "parcela". Pomoću tih falš papira prisvojeno je građevinsko zemljište ogromne vrednosti na dve beogradske opštine.

Advokat Aleksandar Šćekić, ne ulazeći u to da li će se u postupku potvrditi navodi krivične prijave protiv Nikole Lojovića i još nekoliko ljudi, kaže da bi se ovde radilo o prevari počinjenoj pomoću falsifikovanja i navođenja na overavanje neistinitog sadržaja.

- Po članu 208, stav 4, predviđena je kazna do 10 godina zatvora i s njom bi se suočili počinioci ukoliko ovo delo bude dokazano - objašnjava advokat Šćekić za naš list.

Podsetimo, prema informacijama do kojih je došao naš list, policijski službenici tokom istrage su ustanovili da postoji ozbiljna sumnja da je čitavim nizom falsifikata i razmene placeva Beograđanin Nikola Lojović sa svojom ekipom došao do zemljišta za gradnju ogromne vrednosti na dobrim lokacijama u glavnom gradu.

Buha: Više nemam veze s tim

Katastar nije odgovorio na naša pitanja, a novinarka našeg lista uspela je da razgovara sa investitorom Dejanom Buhom. On nam je, međutim, poručio da nemamo šta da ga pitamo i da on više nema veze s tim parcelama. Kakve je veze pre toga imao, nije nam rekao.

Zbog ovoga je krivičnu prijavu protiv Lojovića podneo Nenad Malešević i po njoj su i postupali tužilaštvo i policija. Prema izvorima iz istrage, inspektorima koji su se bavili slučajem odmah je bilo jasno da nešto nije u redu i da su placevi, po svemu sudeći, uknjižavani na osnovu lažnih papira.

- Lojović je, kako je utvrđeno, na osnovu falsifikovanog ugovora iz 1957. godine uknjižio majku u službi katastra na Novom Beogradu, kao vlasnika vredne parcele na toj opštini. Nakon toga je zaključen ugovor sa investitorom, firmom "Pro fast konstrakšn 011", koja je u vlasništvu Dejana Buhe - ispričao nam je sagovornik koji je od početka dobro upućen u ovaj slučaj.

Potom je Buha uplatio 100.000 evra na račun Lojovićeve majke na ime otkupa 10 odsto pomenute parcele. Međutim, pošto je na novobeogradskoj lokaciji postojao zakupac, auto-centar "Macura", koji je imao ugovor o zakupu sa Nenadom Maleševićem, Lojović je sa Buhom zaključio ugovor o razmeni nepokretnosti i parcelu na Novom Beogradu zamenio za parcelu na Čukarici, takođe za potrebe gradnje. Onda su ponovo posegli za falsifikatom i na osnovu falš papira, odnosno navodnih ugovora iz 1958. i 1978. godine, radi formiranja građevinske parcele, Nikolinog pokojnog oca upisali kao vlasnika još dve parcele na Čukarici (13014/2 i 13014/4). Konačno, kroz ostavinski postupak Lojović je svu tu imovinu preneo na sebe i brata.

Evo šta kaže zakon, član 208 - PREVARA

Stav 1 Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom

Stav 2 Ko delo iz stava 1 ovog člana učini samo u nameri da drugog ošteti, kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom

Stav 3 Ako je delom iz st. 1 i 2 ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi 450.000 dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom

Stav 4 Ako je delom iz st. 1 i 2 ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi 1.500.000 dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
tnkeka

20.07.2021 01:43

Никола , његова мајка и брат су направили 4 зграде на црно на Звездари у Ковачевој улици, прва зграда је накнадно легализована а остале три нису. Две су делимично већ усељене, а та трећа стоји незавршена, са огромном рупетином поред, ругло одвратно већ годинама тако стоји! На метал који су оставили на тротоару да вири људи се свакодневно спотичу, може неко главу или кук да сломи. Бахаћење невиђено. Никола нам се паркира на 30цм од капије да не можемо ни из сопствене куће да изађемо. Демонстрација силе и моћи, занима ме докле ће тако, криминалац један а и мајка му је цвећка, на њу је изгледа испао тако поштен.

Ђорђе

24.11.2022 19:36

27.11.2022. сви на протест испред сервиса мацура на новом београду, да се ухапсе сви Лојовићи и они који стоје иза њих. Подржите правду.