STEŽE SE OBRUČ OKO ZLOTVORA! U PRIŠTINI UHAPŠEN JOŠ JEDAN OD ŠEFOVA TERORISTIČKE OVK

Autor:

Vesti

05.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kuću Jakupa Krasnićija, nekadašnjeg portparola terorističke OVK, koji je učestvovao u ubistvima, mučenju i kidnapovanju Srba na Kosovu, juče ujutru su upali pripadnici Euleksa i kosovskih policijskih snaga. Akcija koja je počela rano ujutru rezultirala je potvrđivanjem optužnice protiv Krasnićija i najavom njegovog prebacivanja u Hag.

Foto: Ilustracija

Krasnići je, kako se navodi u optužnici, bio upoznat sa planiranjem kidnapovanja, ubistava i fizičkog zlostavljanja srpskog stanovništva na KiM.

Njegovo hapšenje, nadajmo se, dokaz je da se steže obruč i oko Tačija, Haradinaja, Veseljija, koji su takođe osuđeni ili osumnjičeni pred ovim sudom.

POČELO U JULU

U julu prošle godine Krasnići je dobio poziv za saslušanje u okviru istrage i procesuiranja ratnih zločinaca.

Kako kaže Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB, Krasnići bi mogao da bude ključni svedok u ostalim procesima.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Spasić

- Očigledno da je upad u njegovu kuću bio sa ciljem prikupljanja dokumentacije i dokaza koji se ne odnose samo na njegovu ulogu, već i na ulogu Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija. Podsećam da je Krasnići jedno vreme bio portparol te terorističke organizacije i kod njega su sabrana ne samo dokumenta već ima i neposrednih saznanja, a i sam je pod veoma opterećujućim dokazima - objašnjava Spasić za Srpski telegraf.

 

Presvukao se u političara

RepublikaFoto: youtube.com/Kallxo.com
Jakup Krasnići

Jakup Krasnići učestvovao je u planiranju ubistava, mučenju i kidnapovanju Srba na Kosovu i Metohiji. On je, inače, jedna od glavnih ličnosti terorističke OVK, koja je tokom rata bila na visokom položaju, kao portparol te organizacije. Posle rata, bio je na čelu kosovskog parlamenta i ministar u vladi u Prištini, a trenutno je predsednik Nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative.

 

Spasić navodi da je reč o novoj metodologiji koju primenjuje haški sud, budući da skupljaju dokumenta, ali i zločince prebacuju lično u Hag.

Spasić: Šiptare je strah jer znaju da Krasnići može biti mnogo opasan svedok

- Taj sud je veoma tvrd i spor mehanizam, on deluje kao neki pravni valjak, treba ga pokrenuti, ali kada krene, a mislim da će to biti upravo sa ovim slučajem, onda će to biti nezaustavljiv proces i vrlo verovatno da ćemo već početkom godine imati prva suđenja - predviđa Spasić.

PRETNJA SA ZAPADA

Politikolog Jelena Vukoičić za naš list pravi osvrt na političku karijeru Krasnićija, koji je poput ostalih najistaknutijih OVK zločinaca došao na vlast.

Vukoičićeva: Srbi treba da budu obazrivi jer ovo, kao reakciju, može izazvati napade na njih

- Ovo je definitivno čovek koji je iz teroriste izrastao u političara i obavljao neke značajne političke funkcije u lažnoj državi Kosovo, što ovaj slučaj čini zanimljivim i opravdano se pitamo šta stoji iza toga. Zapad i Amerika, onako kako su od njih napravili lidere, tako mogu u svakom momentu i da ih unište - navodi Vukoičićeva.

 

Optužnica protiv Tačija ipak vraćena na doradu?

Prištinski mediji juče su objavili da je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu vratilo istragu protiv nekadašnjeg komandanta u OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK Kadrija Veseljija radi kompletiranja spisa i dodatnih dokaza.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Ovu vest je objavila prištinska Koha, ne navodeći izvor informacije, a Specijalizovano tužilaštvo, kao ni sud, o sudbini optužnice se nisu oglašavali.

 

Ono što prema mišljenju analitičara može biti problem u celoj situaciji vezanoj za hapšenja zločinaca na KiM jesu sukobi koji bi mogli da ugroze lokalno stanovništvo.

- Srbi treba uvek da budu obazrivi jer svi problemi političke prirode na Kosovu često mogu da se preliju na srpsko stanovništvo i to može da rezultira napadima na naše sunarodnike, koji su često kolaternalna šteta u ovim političkim igrama - smatra Vukoičićeva.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading