VUČIĆ O POSLEDNJOJ POSETI AMFILOHIJA: Rekao mi je da tek sad razume moje muke!

Autor:

Vesti

02.11.2020

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je došao u Podgoricu na sahranu mitropolita Amfilohija jer je želeo da pokaže poštovanje prema takvom, značajnom za narod, čoveku, kao i koliko mu je žao što se njegova smrt dogodila u istorijskom trenutku, u kom bi znanje i mudrost mitropolita bili potrebni. Vučić je, gostujući na podgoričkoj TV Vijesti, još jednom izrazio saučešće SPC i narodu u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić

- Amfilohije je nesumnjivo bio značajna ličnost, velika i važna ličnost i u srpskom narodu i u Crnoj Gori - rekao je Vučić i dodao:

- Ne spadam u sujetne ljude koji bi trebalo da se rukovode time šta je ko o njemu govorio i upravo zato sam se i više puta sastao sa mitropolitom i posle svih reči koje je izgovorio.

LAŽNE OPTUŽBE

Vučić je naveo da je njihov poslednji susret, 24. septembra, bio odličan, dodajući da mu je prisustvovao i mitropolit budimljansko-nikšićki Joanikije.

Foto: ST/D. KADIĆ
Mitropolit Amfilohije

- Amfilohije je tada rekao da tek sada razume sa kolikim se mukama suočavam kao predsednik i da bolje shvata šta su državni poslovi i kako je njima teško upravljati - objasnio je Vučić.

On je dodao da nema problem da ponovi šta je ko govorio o njemu, ali da će mitropolit Amfilohije svakako ući u istoriju zbog svih stvari koje je radio, zbog harizme i uticaja na ljude, kao i zbog značaja koji ima na prostoru bivše Jugoslavije, Crne Gore, Srbije, RS i BiH.

- I nesumnjivo je, nevažno od toga da li ga volite ili ne, da morate da mu odate poštovanje - rekao je Vučić.

Krivokapić s Đorđevićem, nije problem

Predsednik Vučić izjavio je da nema nikakav problem s tim što se Zdravko Krivokapić sreo sa Mlađanom Đorđevićem.

- Svako se sreće s kim želi, Krivokapić sa Mlađanom, ja sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, svako s kim mu je drago, osim ako nije posao. Ako je posao, srešću se i s Krivokapićem i s Đukanovićem jer je jedan budući premijer, a drugi predsednik - poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara TV Vijesti, predsednik Srbije odbacio je optužbe da se meša u formiranje vlade Crne Gore i istakao da on, da se pita, nikada ne bi prihvatio to što je sada prihvatio Demokratski front (DF).

- Ne mešam se u formiranje vlade Crne Gore, nisam američka ambasadorka da od mene čujete ko treba i ne treba da uđe u vladu - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović

Milo i ja imamo različite pozicije

Upitan o odnosu sa Milom Đukanovićem, predsednikom Crne Gore, Vučić je rekao da je slušao besmislene priče o tome iako s njim, kako kaže, ima potpuno različit stav prema poziciji srpskog naroda u Crnoj Gori.

Povodom navoda Krivokapića o njegovim vezama sa Milom Đukanovićem, kada je u pitanju projekat "Beograd na vodi", Vučić ističe da neće da kaže nijednu lošu reč, ali navodi da crnogorski zvaničnik ne poznaje činjenice.

- Ako misli da Milo Đukanović ima veze sa "Beogradom na vodi", a nisam ni pričao sa Đukanovićem o tome, ima neki veći problem i čita tabloid Milovana Brkića, ali mislim da je sada on to prevazišao - naveo je Vučić.

Ukazao je i da je te večeri posetio kuću dugogodišnjeg prijatelja Andrije Mandića i da je razgovarao s njim i Milanom Kneževićem, te da su mu lideri DF rekli da su pristali na podršku manjinskoj vladi.

- Pošto svi pričaju kako slušaju mene, ja se nikada ne bih saglasio sa podrškom manjinskoj vladi. Video sam da se o tome govorilo u vašem programu, a to je nešto protiv čega se borim ceo život - istakao je srpski predsednik.

Mnogi ne vole što jačamo

Predsednik Vučić rekao je za TV Vijesti i da nekad nije jasno šta se hoće od njega i od Srbije, osim što je izvesno da Srbija mnogima u regionu ne valja otkad prebrzo jača.

- Šta ljudi u Crnoj Gori hoće od Srbije? Ne valja kada imamo pristojne odnose. Optužuju me da nisam bio osam godina u Crnoj Gori, a da sam bio pre tri godine, puštali bi slike i govorili o mojoj saradnji sa Đukanovićem, kao i da sam protiv onih koji se protiv njega bore - rekao je srpski predsednik.

Ukazao je da u regionu već dugo, još iz vremena SFRJ, postoji velika potreba da Srbija bude kriva za sve, da se govori o srpskom hegemonizmu.

- Prebrzo Srbija snaži, mnogo je snažnija, uspešnija i jedina stvar koju neću da dozvolim jeste da neko udara po njoj zbog toga - zaključio je on.

JAVNO I PRIVATNO

On je podsetio da je jedan od gostiju te televizije Žarko Rakčević (blizak saradnik Dritana Abazovića, prim. aut.) kazao da se ne sme pristati da mandati budu proporcionalno zastupljeni po broju glasova. Vučić je kazao da mu to ne smeta zbog Crne Gore, već i zbog Srbije, i da je suštinska poruka takve izjave: "Baš me briga kako je narod glasao, mi smo elita i odlučili smo da smo sposobni da vladamo."

Vučić je poručio i da će na najbolji način sarađivati sa Zdravkom Krivokapićem, kao što poštuje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

- Ali, privatno, ja to nikada ne bih prihvatio - zaključio je predsednik Srbije

Velike investicije u sever Crne Gore

Vučić je izjavio i da je Srbija zainteresovana da uloži novac u izgradnju fabrika na severu Crne Gore.

- Spremni smo, kao država i zemlja, a o tome sam svojevremeno razgovarao i sa Milom Đukanovićem, spreman sam da razgovaram i sa budućim premijerom, da posebno uložimo novac u izgradnju pojedinih fabrika i proizvodnih kapaciteta na severu Crne Gore. To ulaganje bilo bi šansa i za Bijelo Polje, Berane, Pljevlja - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading