STARTOVALA SKANDALOM NA NOVOJ FUNKCIJI: Zorana probala da namesti Bajatovića!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

02.11.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada, to sam ja... Rukovodeći se ovom maksimom, novopečena ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović pokušala je već prvih dana mandata da namesti igru Dušanu Bajatoviću, direktoru "Srbijagasa", s kojim je odranije u sukobu. Ipak, nameštaljka se pokazala kao providna, pa je, umesto da njega ponizi, gospođa ministarka iz cele priče izašla izblamirana.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zorana Mihajlović

Hronološki, sve je počelo pozivom direktorima javnih preduzeća iz energetskog sektora da dođu na sastanak. Teren je ministarka pripremila tako što je u nekoliko saopštenja i intervjua konstatovala da neki moraju da rade mnogo bolje, ne propuštajući svaki put da pomene upravo Bajatovića. A onda ga je, zato što je na sastanak došao sam, bez saradnika, izbacila (i to pomoću obezbeđenja). Optužila ga je da ne poštuje institucije Vlade, poistovećujući tako sebe sa celom Vladom Srbije.

- Na snimku sa sastanka se dosta toga vidi, uključujući i osiono obraćanje Mihajlovićeve, koja traži Bajatovićevo izbacivanje, uz asistenciju obezbeđenja. Ne vidi se, međutim, da su foto-reporteri, očigledno u dogovoru s njom, čekali da zaskoče Bajatovića dok je napuštao zgradu, ne vidi se ni da je obezbeđenje samo čekalo mig ministarke. Nejasno je, takođe, i zašto je Mihajlovićeva insistirala da se pravi gužva na sastanku i da svako vodi saradnike, kad je epidemija korone. Kao da saradnik može da zna nešto što direktor preduzeća ne zna - objašnjava za naš list sagovornik iz Vlade.

ODMAH ĐONOM

Mihajlovićeva je na početku sastanka pitala Bajatovića gde su mu saradnici.

RepublikaFoto: Tanjug
Dušan Bajatović

- Tražili smo da dođete sa saradnicima i nismo to učinili bez veze. Nemate nijednog saradnika - pitala je Mihajlovićeva.

Bajatović je odgovorio: "Šta oni mogu da znaju što ja ne znam? Ili imaju koronu ili druge obaveze, ja sam tu. Osećam se kao da sam u ministarstvu vojnom".

Usledilo je, očigledno po spremnom scenariju, izbacivanje Bajatovića sa sastanka.

- Ovo je Vlada Srbije, ja sam potpredsednica Vlade i ministarka. Ne vidim čemu nervoza i kakav je problem, šta sam ja to tako strašno tražila? Ovo je nepoštovanje, ne prema meni, nego prema Vladi Srbije. Molim vas napustite sastanak, ne možete da prisustvujete - rekla je Mihajlovićeva i nakon toga pozvala obezbeđenje koje je ispratilo direktora "Srbijagasa" napolje, gde su ga spremno čekali foto-reporteri.

Dokazi da je sve bila predstava

1. Foto-reporteri spremno čekali da slikaju Bajatovića nakon izbacivanja

2. Obezbeđenje odmah bilo spremno da reaguje

3. Zorana rekla Bajatoviću da napusti sastanak, ne nudeći mu mogućnost da objasni odsustvo saradnika

4. Sastanak nije otkazan iako je jedan od bliskih saradnika ministarke saznao da ima koronu, pa su i ona i ostali sagovornici morali da budu u samoizolaciji bar nekoliko dana

5. Saopštenje izdato maltene odmah nakon što je Bajatović udaljen

6. U saopštenjima pre sastanka Mihajlovićeva potencirala da Bajatović ne radi dobro

Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS, čiji je Bajatović funkcioner, smatra da je ovo jedna veoma neprijatna situacija.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

- Ne bih da ulazim u to šta je u redu, a šta ne, ali sigurno je da je ovo jedna incidentna i nimalo prijatna situacija. Ovo je pitanje ugleda i ministarke i mog druga Dušana Bajatovića, međutim, pre svega, ugleda subjekata koje oni predstavljaju. To su Vlada i jedno značajno javno preduzeće - smatra naša sagovornica.

Mihajlovićeva: Sam je sebe ponizio

Na pitanja Srpskog telegrafa, ministarka Mihajlović juče je ovako odgovorila:

- Direktor "Srbijagasa" je svojim radom sebe već ponizio, tako da nema potrebe da ga ja ponižavam. Naprotiv. A što se zdravlja tiče, nikad ne ugrožavam nikoga, pa ni ovog puta. Bliski kontakti sa zaraženim u ministarstvu nisu postojali. Takođe, dobro ste došli uvek da budete tu, na sastancima, i ako ste zainteresovani pomognete da uredimo sektor. Vi ste važni i svaka pomoć je dobrodošla.

KO ĆE PRESEĆI?

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost misli da je došlo do eskaliranja nekih starih varnica.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Starović: Ako neko od njih dvoje pretpostavi ličnu sujetu državnom interesu, premijerka će morati da mu se zahvali

- Ukoliko neko od njih pretpostavi ličnu sujetu državnom interesu, premijerka Ana Brnabić će morati da donese tešku, ali jedinu ispravnu odluku i zahvali se na saradnji toj osobi.

Dušan Bajatović juče nije bio dostupan za komentar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mima

05.11.2020 20:03

Ministarka Zorana je u pravu.Gispodin Bajatovic jeste osoba za kritiku.A sto se tice komentara novinara ,pa standarno protiv svega i svacega.

Jelena

06.11.2020 01:17

Pa ovo je za vrtić! Loša predstava gospođe ministarke. Bajatovic bi mogao svima da im drzi predavanje što se tiče Energetike...