OTPORAŠ SRĐA POPOVIĆ U KAMPANJI ZA DŽOA BAJDENA: Posle Slobe udara na Trampa!

Autor:

Vesti

31.10.2020

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider pokreta Otpor koji se hvali rušenjem Slobodana Miloševića Srđa Popović sada se nameračio na američkog predsednika Donalda Trampa. Popović je Amerikancima dao pet saveta o tome šta da rade u slučaju da aktuelni predsednik "odbije da preda" vlast i tako se direktno uključio u kampanju protivkandidata Džoa Bajdena.

RepublikaFoto: youtube.com/Talks at Google
Srđa Popović

Recept za rušenje Trampa, prema Popovićevom mišljenju, sastoji se od pet stavki: pobede, planiranja, izostanka nasilja, pripreme za dugotrajne proteste i nepotcenjivanje demokratije, a tekst su brže-bolje preneli tajkunski mediji u Srbiji.

- Pokreti za odbranu demokratskog izbornog procesa retko završe posao brzo. Nakon što je Milošević poništio rezultate izbora na jesen 1996. godine, građani Srbije su protestovali više od 100 dana, neretko i po oštroj zimi. Naučili smo našu lekciju dobro i kada je pokušao da ponovo pokrade izbore 2000. godine, naterali smo ga da ode za manje od tri meseca. Čak ni to nije bio izazov i herojski podvig, poput onoga što su Ukrajinci učinili braneći izbornu pobedu od novembra 2004. do januara 2005. godine po mnogo oštrijoj ukrajinskoj zimi! - ističe Popović koji očigledno ne sumnja u Bajdenovu pobedu.

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan smatra da je organizacija na čijem čelu se nalazi Srđa Popović već napravila mnogo zla širom sveta.

Amerika preveliki zalogaj

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ tokom Miloševićeve vlasti, smatra da Popović i dalje misli da živi od "stare slave".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nikola Šainović

- Operacija rušenja Miloševića je trajala 10 godina u američkoj režiji i izvedbi, 10 godina sankcija, bombardovanja i iscrpljivanja, demonstracija i 200 miliona dolara ambasadora Montgomerija i u svemu tome postoji i mala uloga Otpora. On je priručnik kako Amerikanci ruše režim u jednoj maloj osiromašenoj zemlji, ali obrnuto ne važi. Iskustva iz rušenja režima u malim siromašnim zemljama se ne mogu primeniti na Ameriku danas. Srđa Popović očigledno već 20 godina živi od rušenja Miloševića i očigledno misli da nastavi da živi od toga.

NASILNE METODE

- Mnoge države su rasturene, ali oni ne odustaju, iza toga stoje veliki prihodi ili organizacije kojima je cilj da proizvode neuralgična područja i da to eksploatišu u nekom svom interesu. Unazad možemo locirati gde su se sve pojavljivali i efekte njihovog pojavljivanja možemo da vidimo kroz pad standarda, opšte probleme, ratne sukobe. Pokušavaju to da čine i dalje, u Evropi, na nekim mestima, u Ukrajini, prisutni su u Belorusiji i kod nas su pokušali ubacivanjem nekih poznatih lica iz tog miljea koji su rukovodili tim nekim pobunama i pokušajima nasilnog rušenja vlasti u nekim drugim državama, pa su došli kao neki instruktori - navodi Karan za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Pink
Ljuban Karan

Nekadašnji potpukovnik ističe kako su na vreme raskrinkani i kako je to sprečeno.

- Srbija je bila početak ove organizacije, nakon toga su otišli na sever Afrike, u Aziju, došli u istočnu Evropu i na kraju se vraćaju na mesto zločina, ponovo pokušavaju da naprave neki prevrat u Srbiji - objašnjava Karan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading