OGLASIO SE AMBASADOR MARKOVIĆ: Srbi među žrtvama zemljotresa u Turskoj?!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.10.2020

18:05 >> 17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio je večeras da prema informacijama kojima raspolaže među stradalima i povređenima u zemljotresu koji je danas pogodio Tursku nema državljana Srbije.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
Ambasada Srbije u Ankari

On je, međutim, dodao da tu informaciju treba prihvatiti s rezervom s obzirom na to da u Turskoj, a posebno u Izmiru koji je najteže pogođen zemljotresom, živi dosta pripadnika srpske bošnjačke zajednica koji su dvojni državljani Turske i Srbije.

Marković je u izjavi za Tanjug istakao da će ambasada pružiti svaku pomoć državljanima Srbije koji su se eventualno zatekli u Turskoj, kao i dvojnim državljanima, u okviru svojih mogućnosti i mogućnosti države Srbije.


Uradićemo sve što je u našoj moći da pomognemo, ali mogućnosti su nam ograničene i izjavićemo saučešće gradonačelniku Izmira. Pružićemo svaku pomoć u okviru naših mogućnosti ako nam se javi bilo ko od naših državljana, bez ozira na to da li je u pitanju dvojni državljanin ili neko ko se zatekao u Turskoj, iako ih nema mnogo jer sezona nije u toku", rekao je Marković.

On je naveo da je situacija najteža u Izmiru, gde se, prema podacima turskog ministarstva unutrašnjih poslova srušilo ili urušilo najmanje 20 zgrada u kojima više ne može da se stanuje.
 

Prema njegovim rečima, zemljotres se nije osetio u Ankari, ali jeste u Istambulu, što je izazvalo zabrinutost s obzirom na to da se taj grad nalazi na jednom od najtrusnijih područja na svetu.

Podsećamo, nakon zemljotresa jačine skoro sedam stepeni, područje Turske i Grčke treslo se još 84 puta, od kojih je 16 bilo jače od četiri stepena. 

Prema poslednjim informacijama, u Turskoj je poginulo najmanje 12 ljudi, broj povređenih porastao je na 419, a nastavlja se akcija traganja i spasavanja u 17 srušenih ili oštećenih zgrada.

Na grčkom ostrvu Samos pronađena su tela dvoje tinejdžera. Smrt dečaka i devojčice potvrđena je nakon što su pronađeni ispod srušenog zida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading