Milovan Jovanović: Tramp neće uspeti da osvoji drugi mandat!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.10.2020

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ocenjuje da Donald Tramp neće uspeti da osvoji drugi mandat, ali i da u Srbiji ne treba da se plaše pobede Džozefa Bajdena, jer je predsednik Vučić uspeo, kako navodi, da izgradi dobre lične odnose i sa demokratama i sa republikancima.

RepublikaFoto: youtube.com/BN TV
Milovan Jovanović

Jovanović je u autorskom tekstu za Kurir ocenio da Bajdenova administracija neće značajnije menjati politiku prema Srbiji, niti će poništiti Vašingtonski sporazum.

On podeća na posetu Bajdena Srbiji 2016. godine, kada je, posle razgovora sa tadašnjim premijerom, a danas predsednikom, Aleksandrom Vučićem izjavio da Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski, za ceo region i da je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope.

"Tom prilikom je u svoje ime, ali i u ime predsednika Obame pohvalio liderstvo koje je tadašnji premijer Vučić pokazao, posebno na planu regionalne saradnje", priseća se Jovanović.

Jovanović ističe i da je predsednik Srbije, kako kaže, velikim radom i pametnom politikom uspeo da posle dugo godina izgradi dobre lične odnose sa najuticajnijim ljudima iz Demokratske stranke, ali i Republikanske, što je izuzetno važno za jednu malu zemlju.

"Interesi Srbije nikada ne bi smeli da budu u koliziji sa interesima najmoćnije zemlje sveta. Cena takve politike je preskupa i to smo imali prilike da osetimo na sopstvenoj koži 90-ih godina. Predsednik Srbije je Vašingtonskim sporazumom uspeo da obnovi partnerstvo sa SAD, a to znaju da cene i republikanci i demokrate", kaže Jovanović.

 

 

 

Prema njegovim rečima, u Srbiji više od decenije vlada velika zabluda i laž - da Srbe republikanci vole i poštuju, a demokrate mrze i preziru, a u prilog tome podseća da su osnivači albansko-američkog lobija u SAD upravo dvojica ultrarepublikanaca, Džozef Diogardi i Robert Bob Dol.

"Diogardi je 1989. osnovao Albansko-američku građansku ligu, čiji je simbol mapa velike Albanije. Još mnogo uticajnih republikanaca, poput kongresmena, senatora, ljudi iz administracije, vojnog i bezbednosnog sektora, nije imalo sluha i razumevanja za Srbe i Srbiju", napisao je Jovanović i tom spisku dodao imena drugih republikanaca, poput Kondolize rajs, Džona Mekkejna, Dika Čejnija...
On je istakao da je za SAD Srbija postala najvažnija zemlja u ovom delu Evrope, a njen predsednik najuticajnija i najjača politička ličnost regiona, zbog čega je neophodno nastaviti sa unapređivanjem odnosa sa SAD bez obzira na to ko je stanar Bele kuće.

Govoreći o Donaldu Trampu, Jovanović kaže da su se posledice pandemije korona virusa odrazile na američku privredu i ekonomiju, kao i antirasne demonstracije, što će, smatra, biti presudno za izbornu pobedu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kako kaže, samo neko veliko čudo, ako se desi do dana izbora, može da preokrene situaciju, što je, kaže, malo verovatno.

Jovanović podseća da je javno rekao 2016. godine da će Donald Tramp pobediti Hilari Klinton i postati 45. predsednik SAD, kao i da je tada znao da je isuviše rano da u periodu od samo osam godina američki građani prvo na izborima izaberu prvog Afroamerikanca za predsednika, a da odmah nakon toga na sledećim izborima izaberu i prvu ženu za predsednika svoje zemlje.

Prema njegovim rečima, do pojave pandemije, Trampovi uspesi na polju ekonomije bili su izuzetni - stopa nezaposlenosti bila je najniža još od 1969. godine i dodaje da je uveren da bi Tramp, da nije bilo kovida 19 i svih negativnih posledica koje su usledile, Donald Tramp obnovio mandat.

"Ovako Trampa čeka sudbina Džordža Buša starijeg, koji je bio poslednji američki predsednik koji je imao jedan mandat. Zanimljivo je da od kraja Drugog svetskog rata do danas samo Džon Kenedi, Lindon Džonson, Ričard Nikson, Džerald Ford, Džimi Karter i Džordž Bus stariji nisu ostvarili dva mandata", zaključio je Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading