PRATITE NA REPUBLIKA.RS! Dačić predao dužnost Brnabićevoj

Autor: Republika

Vesti

22.10.2020

08:01 >> 12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabran predsednik, potpredsednici, generalni direktor, članovi odbora i delegacija održava se danas u srpskom parlamentu. Tok sednice pratite na Republika.rs.

RepublikaFoto: A. Nalbantjan
Zasedanje srpskog parlamenta

13.15 - Pramenković: Dačić da bude prvi među jednakima

Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića očekuje od budućeg predsednika Narodne skupštine korektan i kontruktivan odnos prema svim poslanicima, a posebno prema političkim predstavnicima manjinskih zajednica, poručila je danas poslanica SPP Misala Pramenković.

Ona je na sednici Skupštine na čijem je dnevnom redu izbor predsednika SPS Ivice Dačića za predsednika parlamenta kazala da je to pitanje veoma važno za sve građane, poslanike i državu, a posebno za manjinske zajednice koje, kako je rekla, čine trećinu stanovništva.

 

Zukorlić potpredsednik parlamenta

Jedan od potpredsednika u novom sazivu Skupštine Srbije biće i Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja.

Ovo je potvrdio i sam Zukorlić. On je, na konferenciji za novinare, istakao da su SDP i SNS u Novom Pazaru "neprihvatljivi partneri jer vladaju tim gradom 12 godina zbog čega su ključni krivci za sve najgore".

- Naš ulazak u vlast bi rehabilitovao taj režim za sve ono što su uradili. Nismo hteli da budemo deo vladajuće većine i zbog onoga što su uradili u poslednja tri meseca. Nećemo sa onima koji žele da vladaju na 300 i više mrtvih. Sa takvima se drugačije razgovara i obračunava - poručio je Zukorlić.

 

13.00 Martinović: SNS pouzdan partner vladi i predsedniku Republike

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović poručio je danas iz Skupštine Srbije da će ta poslanička grupa biti pouzdan partner predsedniku Republike i Vladi Srbije.

Tokom rasprave o izboru Ivice Dačića za predsednika parlamenta, Martinović je govorio o šest ciljeva buduće vlasti koje je nedavno predstavio predsednik Aleksandar Vučić nakon sednice Predsedništva SNS, rekavši da će se njima voditi i poslanička grupa naprednjaka.

Martinović je podsetio da je jedan od ciljeva briga za zdravlje u uslovima epidemije koronavirusa, zatim nastavak borbe za očuvanje vitalnih interesa na KiM, bespoštedna borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisne pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, nastavak reformskih procesa i dalji rast ekonomije.
 

12.48 - Dačić izašao iz skupštine, otišao da preda dužnost Brnabić

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ivica Dačić, kandidat za predsednika Skupštine, napustio je nešto posle 12.30 zgradu parlamenta i uputio se u Vladu, gde će biti obavljena primopredaja dužnosti ministra spoljnih poslova.

U parlamentu je u toku konstitutivna sednica na kojoj se bira skupštinsko rukovodstvo, a Dačić je predložen za predsednika Skupštine.

Inače, kako je najavljeno, premijerka Brnabić obaviće primopredaju dužnosti sa ministrom spoljnih poslova Dačićem u 13.30 u Vladi.

Brnabić će obavljati i dužnost ministra spoljnih poslova do imenovanja novog ministra.

11.03 - Palma: Čestitam vladajućoj većini na rezultatima

Poslanik Dragan Marković Palma rekao je da je koalicija SPS-JS poačstovani što je predsednik republike i predsednik SNS predložio za predsednika parlamenta.

- Dačić je drugi čovek u državi, i to znači da je Dačić opravdao poverenje predsednika Srbije - rekao je Palma.

10.10 - Stigao je i Vladimir Đukanović iz SNS.

09.55 - Stigao je i kandidat za predsednika Skupštine Ivica Dačić. Dačić se, kako javlja reporterka Republike i Srpskog telegrafa, srdačno pozdravio sa novinarima.

RepublikaFoto: A. Nalbantjan
Ivica Dačić
RepublikaFoto: A. Nalbantjan

09. 50 - U salu srpskog parlamenta stigli su i Nebojša Bakarec, Milovan Drecun, Aleksandar Šapić. Svi se pridržavaju epidemioloških mera, javlja naša reporterka. 

Dačić: Parlament je svetinja

Ivica Dačić koji je predložen za novog predsednika parlamenta, rekao je danas tokom gostovanja u "Novom jutru" na RTV Pink da sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nije pričao o tome koliko će SPS pripasti ministarskih fotelja u novoj Vladi Srbije

- Nikad ne bi predsednik Vučić ušao u ovu priču da između nas ne postoji duboko poverenje i prijateljstvo. Mi smo pre svega razgovarali o opštim ciljevima i izazovima koji nas čekaju. Nikad nismo pričali o tome "koliko ćeš ti i šta da nam daš" - rekao je Dačić za Pink.

Dačić je naglasio da su potpuno netačne tvrdnje da on smatra svoju novu poziciju ponižavajućom.

- Svakakve gluposti sam čitao, a Đilasovi mediji su čak pisali da ja ne prihvatam ovu funkciju jer je ponižavajuća. Ja se vraćam u svoj zavičaj i mesto odakle sam krenuo u političku borbu pre 28 godina i za mene je parlament svetinja - dodao je lider SPS.

Dačić je ponovo naglasio da je na predsedniku da "sklopi kockice" i dodao:

- Ono što smo predsednik i ja juče pričali nije se pojavilo ni u jednim novinama zato što smo pričali samo on i ja - završio je Dačić.

 

09.45 - Stigla je mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

09.30 - Među prvima u salu srpskog parlamenta stigli su Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar. 

***

Kandidat za prvog čoveka Skupštine je šef Socijalističke partije Ivica Dačić, dok će sekretar biti njegov dugogodišnji saradnik Veljko Odalović.

Dačiću će predsedničku poziciju ustupiti Smilja Tišma, koja će kao najstariji poslanik, upravo sa liste SPS - JS, voditi sednicu do izbora predsednika.

Poslanici nastavljaju rad po tačkama dnevnog reda sednice koja je započeta 3. avgusta kada je konstituisan parlament.

Za 9.30 zakazan je poslanički klub naprednjaka gde će pasti poslednji dogovori pred sednicu.

Oni će za dva potpredsednička mesta Skupštine kandidovati Vladimira Orlića i Sandru Božić.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading