Smrt gardista stigla i do Evropskog suda za ljudska prava

Autor:

Vesti

21.10.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu najavio je objavljivanje presude po tužbi porodice gardiste Dragana Jakovljevića koja se žalila na oslobađajuću presudu izrečenu bivšem vojnom istražnom sudiji Vuku Tufegdžiću, tvrdeći da je on svojom istragom, javnim nastupima i klevetama povredio ugled i čast njihovog mrtvog sina.

RepublikaFoto: wikimdia.org

Jakovljević je zajedno sa Draženom Milovanovićem ubijen pred objektom Karaš u kasarni Topčider 5. oktobra 2004. godine u Beogradu, a pomenuta tužba podneta je još 2011. godine, nakon što je tadašnji Okružni sud odbacio tužbu protiv sudije Tufegdžića.

Vojna istraga je najpre pokazala da je jedan gardista ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo. Međutim, porodica i znatan deo javnosti nikada nije poverovao u ovu verziju događaja, pa je kasnije formirana posebna komisija koja je dokazala da je gardiste ubila treća osoba. Povodom ove tragedije saslušan je svojevremeno ceo državni vrh Srbije, ali ni to nije unelo novo svetlo u slučaj.

Porodica je podnela krivičnu prijavu protiv Tufegdžića, koji je u odbrani svoje teze da se radi o ubistvu i samoubistvu odlazio toliko daleko da je gardiste označavao i kao moguće ljubavnike, od kojih je jedan počinio zločin iz strasti.

Advokat porodice Jakovljević Predrag Savić kaže da očekuje presudu koja će biti u njihovu korist.

- Nadam se da će sud u Strazburu potvrditi da je oslobađajućom presudom Tufegdžića došlo do povrede prava i da je vođena neefikasna istraga. On nikako nije smeo da vređa vojnika koji je žrtva i po brojnim televizijskim emisijama i dnevnim novinama, to ne spada u njegove sudske funkcije. Ta odluka Evropskog suda za ljudska prava bi trebalo da bude presedan na našu tužbu, koju smo podneli još 2011. godine i kakva god bude bila, biće veliki uspeh jer se prvi put pruža pravna zaštita privatnim tužiocima u jednoj krivičnoj stvari - naglasio je Savić juče za Srpski telegraf.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading