PAMET U GLAVU, DRAMATIČNO UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA! Kon: Ako nećete maske, zaključaćemo Beograd!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

19.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa ovakvim ponašanjem i nepoštovanjem mera siguran sam da ćemo ući u hrvatski scenario. Najgore je u Beogradu i ako ne budemo nosili maske, mi druge mere, osim zatvaranja, nemamo. To je moja poruka i građanima i vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon juče nije krio koliko je rezigniran svojevrsnim bojkotom obaveze nošenja maski, ali, kako je rekao, i pokušajima politizacije situacije s koronom. On je, gostujući na TV Prva, poručio i da ne očekujemo tako brzo masovnu vakcinaciju.

- Gledajući šta se zbiva u Hrvatskoj, jednostavno gledamo i vidimo ono što nas očekuje. Činjenica je da smo nekako anestezirani, da, jednostavno, ne shvatamo da je pretnja i dalje se nekako priča da je stabilno. Kako stabilno, mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj situaciji, Beograd je već u nepovoljnoj, ajde da kažemo da će u sledećoj nedelji ući u nepovoljnu, možda će do kraja ove nedelje već biti u vanrednoj situaciji. Evo i medicinski deo kriznog štaba mi je dao podršku da izrazim čak i neki protest ili veliku zabrinutost zbog potpunog nepoštovanja mera. Kad kažem potpunog, to je da oko 50, 60 odsto poštuje mere kad govorimo o maskama - objasnio je Kon zašto je ljut.

Medicinski deo kriznog štaba potpuno je jedinstven da maske treba da budu obavezne i na otvorenom

 

KAKO SE SPROVODI

Na pitanje voditeljke da li je sasvim realno da scenario kakav vidimo u Hrvatskoj imamo za nedelju ili dve kod nas doktor je odgovorio potvrdno:

- Sa ovim ponašanjem to je potpuno sigurno. Vi vidite ovde, jednostavno, bojkot mera i sve se politizuje. Mi u medicinskom delu štaba ne da smo zabrinuti nego smo očajni jer vidimo da se ne prati ono što je potrebno, a istovremeno neko poteže teme vezane za brojke, potpuno ne razumevajući o čemu se radi. Mada, među njima ima i onih koji sasvim sigurno razumeju i, umesto da objasne, oni se bave teorijama zavere.

Kon je odgovorio i na pitanje zašto maske nisu obavezne na otvorenom.

- Jedino objašnjenje je da to nije sprovodivo, mi kao medicinski deo kriznog štaba potpuno smo jedinstveni po tom pitanju da treba bude i na otvorenom, a prvenstveno smo govorili o pešačkim zonama. Mi u Srbiji više se plašimo kazni nego smrti, to važi i za građane i za vlast, jednostavno važi za sve. Ako mi nismo u stanju da uvedemo neku meru zbog toga što ne možemo da kaznimo, to zaista nije pitanje za mene.

VIRUS NE ČEKA

Voditeljka je pitala Kona i koliko je daleko od toga da kaže da žarišta moraju da se zatvaraju.

Mi u Srbiji više se plašimo kazni nego smrti

- Ovaj virus ne čeka, ovde se mere donose odmah, dakle, već jasno sada poručujem građanstvu i vlasti, svima, ako ne funkcionišu maske, to jest, neće narod da ih koristi, onda moraju da idu u lokdaun, nema između. Kako će to da se sprovodi uopšte me ne interesuje više. Ranije me interesovalo, dok nisam ušao u sve te pravne začkoljice, pravnici treba da sede i objašnjavaju zašto se sve to može ili ne može. Isto to sve važi i za sve te politikante koji se ističu u ovoj situaciji, pa neka me mrzi koliko ko hoće. Jednostavno, nikome ja nisam po volji, ali to nema veze, od početka pričam da je moja jedina partija epidemiologija i neću se maći od toga. Ne zato što sam tvrdoglav ili ovakav i onakav, nego zato što radim svoj posao i ništa drugo ne radim. U ovoj situaciji sada, kada je taj potencijal virusa toliko veliki, mi, osim zatvaranja, nemamo nijednu drugu meru.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Mijomir Pelemiš

Pelemiš traži maske u studiju

Kon je sve vreme u studiju nosio masku.

- Najnovija istraživanja pokazuju da, ako i ja i ti nosimo maske, šansa da se zarazimo smanjuje se sto puta. Ako ja nosim masku, a ti ne nosiš, onda sam ja zaštićen samo 30 odsto. Ja ne smem da se pojavim više nigde bez maske. Profesor Pelemiš je tražio da se i ovde u studiju nose maske i on se jako ljuti kada kolege ne nose maske. Prvi je krenuo sa tim doktor Srđa Janković i neće je skinuti dok ne prođe pandemija rekao je doktor.

Kon je rekao i da ne očekuje brzo masovnu vakcinaciju.

- Nažalost, umesto da se povećava priča o tome, ona se smanjuje. Za vakcine sam ja mislio da će biti krajem godine i početkom sledeće, ali ne prvo masovne vakcinacije, to da bude jasno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading