DRAMATIČNE PROGNOZE DOKTORKE NOVAK: Počeo je treći talas, TRAJAĆE DO APRILA!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

17.10.2020

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ulazi u treći talas virusa korona, a, prema rečima domaćih stručnjaka, on će biti najduži od svih i, kako se prognozira, trajaće do marta, možda čak i do aprila. Prema proračunima, prvi talas trajao je od marta do kraja maja, drugi od početka juna do sredne septembra, dok će treći trajati čak pet meseci, piše Blic.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Epidemiolog dr Sonja Novak kaže da je treći talas definitivno iznenadio i da je stigao ranije, jer se očekivalo da će početi u novembru.

- Počelo je hladno vreme, ljudi sada više borave u zatvorenim prostorijama, a to znači da se pod takvim okolnostima virus brzo širi. Virusu pogoduje ovakvo vreme, zato je veoma važno naglasiti da je neophodno provetravanje prostorija i poštovanje mera zaštite - rekla je Novak.


Ona je istakla da je nošenje maski jako važno i da ne vidi razlog da se prave skupovi u zatvorenom ako to nije neophodno. Očekuje se da ovaj talas potraje negde do aprila, a kakvog će intenziteta biti, zavisi isključivo od ponašanja ljudi. Ne znam u čemu je problem i zašto je toliko teško poštovati mere i držati distancu - kaže dr Novak.

Kako dalje objašnjava doktorka Novak, jedno istraživanje u Nemačkoj je pokazalo da je veoma važno provetravati prostorije i da se u ovom periodu savetuje koliko je to moguće držati prozore otvorenim i provetravati.

- Sve se na kraju svodi na mere, maske su nam neophodne, dolazi period slava, dakle nema okupljanja, suzdržite se od toga, poštujte savete struke kako zbog vas, tako i zbog šire zajednice - istakla je Novak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading