Vučević: Srbija je zemlja jednakih građana i to moraju da budu principi koji prožimaju naše društvo!

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

16.10.2020

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu danas će svečano biti predata na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Miloš Vučević

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost se organizuje danas 16. oktobra, na dan rođenja Josipa Jelačića.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je ponosan što je država ispunila sve ono što je najavila da će uraditi u međudržavnom sporazumu u odnosu na ono što je prdsednik Vučić ugovorio sa tadašnjom predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitrović da će podržati Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji.

 

 

 

- Ovde se nalazi možda jedna od najlepših zgrada ne samo u Novom Sadu, već i u Srbiji, građena je u baroknom stilu, tu je rođen grof Ban Jelačić. Ona je 2012. spolja rekonstruisana, fasada, prozori i krov su rađeni, a zahvaljujući podršci predsednika i Vlade Srbije Hrvatsko nacionalno veće je dobilo podršku od 600.000 evra i postalo vlasnik ovog objekta. Oni će danas predsediku Vučiću predati projekte u smislu unutrašnje adaptacije i time ulazimo u finalnu fazu sređivanja ovog prostra. Ovde narativ nije samo građevinski, već ima dublji značaj, ovo je potvrda da su svi građani u Srbiji jedanki, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu i polnu pripadnost potvrda da je Srbija zemlja jednakih i ravnopravnih građana i to moraju da budu principi koji prožimaju naše društvo i to bismo mi voleli da vidimo kada je reč o našim sunarodnicima u zemljama u okruženju, da imaju ovakav status. Ovo je dobra prilika da predsednik i Vlada razgovaraju sa predstavnicima Hrvatske vlade, uvek je bolje razgovarati i biti zajedno, Svakako da naši odnosi nisu jednostavni, ali moramo težiti da u ekonomskom i kulturološkom segmentu budu najbolji mogući.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading