Vučević najavljuje kabinet do utorka: Moćnici pritiskaju Vučića zbog vlade

Autor:

Vesti

16.10.2020

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak ili utorak će se znati predlog sastava nove vlade Srbije. Pre nego što mandatarka Ana Brnabić saopštiti sastav kabineta, imaćemo sednicu Predsedništva SNS. Narednih dana se očekuje i sednica Skupštine Srbije. Dakle, nema potrebe da iko bude zabrinut i da se u javnosti stvara neka veštačka drama jer je ceo proces izbora nove vlade Srbije u okviru ustavnog i zakonskih rokova, kaže u razgovoru za Srpski telegraf potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Otkriva da je od aktuelnih članova Vlade sigurna samo mandatarka Ana Brnabić iako moćni ljudi i države vrše konstantan pritisak na predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, ali on ne pristaje ni na čije diktate i prekinuo je praksu koja je važila do 2012. da Vladu sastavljaju tajkuni.

Foto: Tanjug/J. PAP
Miloš Vučević

* Kako odgovarate na kritike što nova vlada nije formirana neposredno posle izbora 21. juna, imajući u vidu da SNS ima ubedljivu skupštinsku većinu. Zašto se to čini uoči isteka ustavnog roka 3. novembra?

- Ustavopisac i zakonopisci su sve predvideli i mi se krećemo u tim rokovima, a ti što nam mere vreme očigledno nemaju pametnija posla. Formiranje Vlade nije igra brojki i slova, već vrlo odgovoran posao. Uskoro ćemo pred Skupštinu i građane Srbije, koji su nam dali istorijsku podršku, izaći sa predlogom najboljih rešenja. Nikakvih dramatičnih promena neće biti u politici buduće vlade, u vezi sa realizacijom plana "Srbija 2025", nastavkom borbe protiv KOVID-19. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštavajući ime mandatara, istakao je da će nova vlada imati pred sobom tri ozbiljna izazova, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, ali i tri važna cilja - da podigne ekonomsku snagu Srbije, zdravstvenu i odbrambenu moć zemlje.

 

* Da li je tačno da su na predsednika Vučića vršeni pritisci, da su mnogi lobirali i preko stranaca za pozicije?

- Verujem da to neko pokušava i u momentu dok mi radimo ovaj intervju. Pritisci i zahtevi uvek postoje, sa raznih strana, od moćnih zemalja i od moćnih ljudi. Ali Aleksandar Vučić je još dok je sam bio mandatar pokazao da ne pristaje na nečije diktate, da može da izdrži sve pritiske i da formira Vladu Srbije kakvu su tražili građani na izborima. A sećate se da su u Srbiji do 2012. godine tajkuni birali ministre. Aleksandar Vučić je tome stao na put!

Nisam nestrpljiv, uradiću još dobrih stvari

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ana Brnabić i Miloš Vučević

* Slovili ste za jednog od kandidata za predsednika Vlade, ali ste jedini gradonačelnik Novog Sada koji je izabran na tu funkciju tri puta uzastopno. I predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je mandat poverio Ani Brnabić. Jeste li zadovoljni tom "podelom karata"?

- Pre svega, velika je čast i odgovornost biti prvi gradonačelnik koji ima tri mandata za 272 godine Novog Sada. Ja sam veoma zadovoljan i poslednja tri meseca sam uvek isticao da očekujem da budem izabran za gradonačelnika jer sam bio i prvi na listi za Novi Sad. S druge strane, prezadovoljan sam i svojom pozicijom potpredsednika SNS. To nije samo pitanje lojalnosti, već izuzetne posvećenosti politici svoje stranke. Znate, ja nisam nestrpljiv čovek i siguran sam da ću još mnogo dobrih stvari uraditi i za Novi Sad i za svoju stranku. Sa premijerkom očekujem da nastavimo saradnju tamo gde smo stali. Ana Brnabić svojim radom i rezultatima apsolutno zaslužuje još jedan mandat. Mislim da je to dobra odluka.

* "Sigurno je bilo kadrovskih promašaja u Vladi", izjavili ste. Koliko? Na koga ste konkretno mislili?

- Rekao sam da sam lično imao kadrovskih promašaja u gradu i nemam problem to da priznam. Uostalom, ne postoji političar u svetu koji nije imao kadrovskih promašaja ili, bolje rečeno, rešenja koja nisu pokazala očekivane rezultate.

* Tiče li se to i koalicionih partnera - SPS ili samo SNS? Da li su istiniti navodi da će od deset ministara iz SNS u novoj vladi polovina biti promenjena?

- Saznaćemo to vrlo brzo.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

* Zna li se ko ostaje? Pominjani su Siniša Mali, Branislav Nedimović... Ima li uopšte "sigurnih"?

- Ima sigurnih. To je mandatarka Ana Brnabić.

* Kakvih je to, kako ste kazali, oprečnih mišljenja o kadrovskim rešenjima bilo na prethodnoj sednici Predsedništva SNS? Ko su i(li) šta su tačke sporenja?

- Kod nas inače vlada živa demokratija. Bude vrlo oprečnih mišljenja i vrlo interesantnih i žustrih rasprava. Recimo, u izjašnjavanju oko koalicije smo imali podeljeno Predsedništvo na četiri dela. O konkretnim kadrovskim rešenjima nismo raspravljali. A za izbor mandatara smo bili jednoglasni.

 

* Kad smo već kod koalicionih partnera, ostaje li SPS u Vladi? PUPS Milana Krkobabića i SNP Nenada Popovića? Da li će se pridužiti i SPAS Aleksandra Šapića?

- Ja sam svoj lični stav izneo na Predsedništvu stranke. I ponoviću ga kad se ponovo povede rasprava o tome. Bilo bi krajnje nekorektno da lične stavove iznosimo po medijima i to pred sam finiš dogovora o novoj vladi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading