RAZVOJ GROCKE: Vesić o novim projektima, vodosnabdevanju, turizmu, Vinči...

Autor: Tanjug

Vesti

13.10.2020

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas Opštinu Grocka i sa novim predsednikom Draganom Pantelićem i opštinskim rukovodstvom razgovarao o radu i razvoju te gradske opštine sa više od 108.000 stanovnika, projektima i programu 2020-2025 koji je usvojio Grad Beograd.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Goran Vesić u Grockoj

Kao navažniji projekat za Opštinu Grocka, Vesić je istakao regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, na čemu se, kako je dodao, radi duže od dve decenije.

Projekat će, kaže, omogućiti redovno snabdevanje vodom čitavog grada, a posebno Grocke, Sopota i Mladenovca.

Kako je rekao, to je izuzetno vazno za Grocku koja je jedina beogradska opština čiji čitavi delovi - sela nemaju vodu za piće.

 

 

 

Vesić je najavio i početak rada na izgradnji vodovodne mreže za naselje Ritopek čiji će veliki deo dobiti vodu do narednog novembra.

- Tender će biti raspisan u januaru. Uradićemo negde oko 7,3 km vovododne mreze, dva objekta za vodosnabdevanje i vecina Ritopoeka imaće vodu do novembra 2021 - rekao je zamenik gradonačelnika.

Takođe, dodao je da se završava projekat i za više delove naselja, do kraja godine biće raspisan tender za projektovanje i nakon toga kreće izgradnja i tog dela vodovoda.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Vesić je podsetio i na odvojke za projekat regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac za Grocku i Vrčin i dodao da će biti ukupno 18 kilometara sa tri crpne stanice, sest rezervoara.

Biće pušteni u funkciju u februaru 2022, rekao je Vesić i dodao da će u februaru nardene godine biti raspisan tender, a u maju poceti radovi.

- Potom sledi šesta i sedma etapa vodovoda Mladenovac-Makiš tako da će Umčari, Kamendol, Pudarci i Dražanj - ugroženi delovi Grocke imati vodu 2023", naveo je on.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Zamenik gradonačelnika rekao je da potencijal opštine vidi u poljoprivredi i turizam koji može da se razvija zahvaljujući Dunavu i arheološkom nalazištu Vinča.

- Potencijal za razvoj turizma su veliki, možemo napraviti marinu, više će se putovati po Srbiju, možete da živite samo od ljudi koji će dolaziti na nekolikp dana - rekao je on.

Po rečima Vesića, sa opštinskim rukovodstvom je dogovoreno da se stari sistem vodovoda iskosti za zalivanje ako studija pokaže da je to moguće.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

To bi bilo od velikog značaja za Grocku jer je poljoprivedni kraj, rekao je Vesić koji je razgovarao i o sistemu navodnjavanja kap po kap.

Do sada je priključeno 14 domaćinstava, a kapacitet je 350 i svi treba da koriste vodu iz Dunava, rekao je Vesić.

- Grocka u narednh godinu dana mora dobiti jednu veliku investiciju kao što će dobiti i Mladenovac i Lazarevac - najavio je Vesić.

 

 

 

Vesić je rekao i da je najveći projekat deponija Vinča, koji će otvoriti radna mesta.

- Počla je sanacija deponije, gasovi će se koristi za zagrevanje Beograda i smanjiti kupovinu gasa za pet odsto. Palionica će biti najsavremenija, kao i one u Eropi - rekao je i podsetio da ta deponija, koja je klizi ka Dunavu više neće zagadivati zemljište.

Podsetio je da se završava saobraćajnica za groblje u Kaluđerici do decembra, kao i da će most u zoni Ritopeka i Leštana biti od velikog značaja za Grocku.

Čim se formira nova vlada, rekao je da će se zauzeti za sportsku halu "koja ne može više da stoji tako kao što stoji".

Na sastanku je bilo reči i o javnoj rasveti, izgradnji obdaništa...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading