ZORANA ŠTITI DIVLJU GRADNJU! SKANDAL: Kakvu to poruku šalje Ministarstvo građevine?

Autor:

Vesti

13.10.2020

04:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo saobraćaja i građevine, na čijem čelu je Zorana Mihajlović, ukinulo je rešenje gradske građevinske inspekcije o rušenju dva nelegalno nadograđena sprata zgrade u centru Beograda u Krunskoj 79, na Vračaru.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Time je bahatom investitoru preduzeću "M trgovina 123", u vlasništvu izvesne Smilje Radanović, praktično omogućeno da nastavi da gradi bez dozvole. Razloge za ovakvu odluku, kojom se divlja gradnja podržava umesto da se seče u korenu, nismo saznali, s obzirom na to da iz ministarstva nismo dobili odgovor na postavljena pitanja. Ako je verovati tekstovima objavljenim u drugim medijima, ministarstvo je navodno utvrdilo da u prvostepenom postupku nije potpuno i pravilno utvrđeno činjenično stanje.

A stanje je sledeće i o njemu je Srpski telegraf pisao prošle godine u nekoliko navrata: investitor je imao samo tehničku dokumentaciju za radove na obnovi fasade, krečenju i obnovi dotrajalog crepa i oluka, ali im je i ta dozvola oduzeta kada je utvrđeno da su je prekršili i počeli da dograđuju nove spratove. Tekstovi u Srpskom telegrafu tada su i zaustavili radove, a Smilja Radanović je saslušana i protiv nje je podneta krivična prijava. Potom je, međutim, došla korona i investitor je nastavio radove, koji su sada ponovo stali nakon novog interesovanja medija za ono što se dešava na ovoj lokaciji.

Ipak, novi spratovi na zgradi u Krunskoj 79 su nelegalno nikli i ne treba imati sumnju da će odluka ministarstva Zorane Mihajlović bahatim investitorima dati vetar u leđa.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac rekla nam je juče da izjave ne mogu da daju jer je postupak u toku.

- Ne možemo komentarisati odluke drugih organa. Sekretarijat za inspekcijske poslove postupa u skladu s primedbama, odnosno rešenjem drugostepenog organa, tačnije Ministarstva građevinarstva. Postupak je u toku - kratko je kazala Sonja Podunavac.

Podsećamo, građevinski inspektor doneo je rešenje o zatvaranju gradilišta na pomenutoj adresi prvi put 18. septembra 2019. Tada su nadležni postavili traku i prepoznatljiv znak "zatvoreno gradilište", a protiv investitora je podneta krivična prijava Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu zbog divlje gradnje. Investitoru je naloženo da objekat vrati u prvobitno stanje. Bahata investitorka se oglušila na ovu odluku, samovoljno je uklonila traku i nastavila da gradi, kao da se ništa ne dešava. Desetak dana kasnije inspekcija je ponovo zatvorila gradilište, a Radanovićeva je u pratnji advokata sprovedena u tužilaštvo.

Odgovore juče nismo dobili ni od preduzeća "M trgovina 123". Broj koji im se vodi kao zvaničan na sajtu Agencije za privredne registre (APR) nepostojeći je, a na poslati mejl takođe nam nisu odgovorili.

Registrovani za peciva i kolače

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, privredno društvo "M trgovina 123" bavi se proizvodnjom peciva i kolača. Nikome nije jasno kakve veze imaju kolači s gradnjom, ali to Smilju Radanović ili nekog ko to čini u njeno ime očigledno ne sprečava da ilegalno, mimo svih dozvola, gradi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u prestonici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Amater

13.10.2020 06:26

Svedoci smo mnogih zgrada koji su imali resenja za rusenje ali su po principu dacu 3 stana samo nemoj da rusis istinite.Zgrade nicu posle zakona kojim se zabranjuje zidanje bez dozvola ali one nicu i dalje i dalje.Ocigledna je korupcija u gradjevinarstvu.