Hrvati ne pljuju srpsku vojku kao đilasovci: Dok nas Zagreb hvali, opozicionari besramno napadaju

Autor:

Vesti

12.10.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojna vežba srpske vojske izazvala je poštovanje čak i Hrvata, koji tradicionalno pljuju srpsku vojsku, ali ne i saradnika Dragana Đilasa. Avioni, moćni helikopteri poput "letećeg tenka", koji su bili deo spektakla na Pešteru u okviru vežbe "Sadejstvo 2020." za đilasovce su povod da, koristeći Vojsku, pljuju Aleksandra Vučića i vlast, koja je uspela da borbenu gotovost podigne na mnogo viši nivo nego što je to bilo u vreme njihove vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić na Pešteru

Marko Jakšić, Đilasov jurišnik još iz vremena protesta koji je bio desna ruka lideru opozicije tokom višemesečnih protesta, poveo je hajku na Vučića i Vojsku.

 

- Ovaj vojni igrokaz na Pešteru samo je obično Vučićevo ku*čenje i trošenje bojeve municije jer nas iskustvo iz rata 1999. godine uči da ničega od ovog ne bi bilo u realnim ratnim uslovima - napisao je Jakšić na Tviteru.

PLJUŠTE UVREDE

Umesto podrške, Jakšića su njegovi pratioci na društvenim mrežama pitali po čijem nalogu pokušava da obesmisli vojnu vežbu. Među komentarima bilo je i onih koji su, ogorčeni zbog Jakšićevih reči, pitali da li mu više znači teroristički OVK.

RepublikaFoto: facebook.com/Kristina Kaplanović/TV Prva/printskrin
Zoran Dragišić

Vojno-politički analitičar Zoran Dragišić kaže da posao opozicije jeste da napada vlast, ali da napadi na Vojsku ne mogu biti deo dnevno-političkog folklora.

Dva reda tenkovske vatre

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik države, koji je i vrhovni vojni komandant, rekao je da je zadovoljan kako je protekla vojna vežba, kao i potencijalom koji je Vojska Srbije pokazala.

- Bilo je izuzetno dobro videti kako tenkovi u dva reda otvaraju vatru... Veoma sam srećan što niko nije bio povređen. Vojska Srbije je pokazala snagu i mora da bude spremna da čuva zemlju - kazao je Vučić.

Podsetio je da je ova vlast nasledila Vojsku koja ni čizme nije imala.

- Vojna moć je državno pitanje i nije tema na kojoj opozicija treba da skuplja poene. Pogotovo što su na Pešteru pokazane snaga i moć Vojske Srbije. Svako poređenje sa 1999. krajnje je neumesno - navodi Dragišić za Srpski telegraf.

Ističe da država vodi ozbiljnu politiku koja je garant da nam se takve godine više neće ponoviti:

- Vučić vodi politiku mira, razumevanja, napadaju ga kada želi da postigne kompromis, napadaju ga i kada oprema Vojsku... Ništa im ne odgovara. Ne postoji nijedan razuman građanin Srbije koji ne želi da njegova država ima dobru odbranu i Vojsku. Nismo čuli šta to ne valja u nabavci i jačanju Vojske, čuli smo samo da se Vučić razmeće, ali ne i šta bi to bolje moglo i trebalo da se uradi.

Džaferović i Komšić nisu hteli na Pešter

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Poziv na vojnu vežbu "Sadejstvo 2020." odbili su bošnjački i hrvatski član Predsedništa BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Vežbu na Pešteru posmatrao je treći član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Čestitam na uspešnoj vojnoj vežbi i pokazanoj velikoj sposobnosti koja ohrabruje i pruža poruku da Srbija može uspešno da odbrani državnost i suverenitet, kao i na naporu što se Srbija zalaže za uspostavljanje regionalnog mira - naveo je Dodik.

RESPEKT IZ REGIONA

Za razliku od Đilasovih pristalica, hrvatski portali o prikazanoj moći srpske vojske pišu realno i sa punim poštovanjem. To pokazuje i jedan od naslova sa popularnog hrvatskog portala Dnevno.hr koji glasi: "Goreće nebo i zemlja, Vojska Srbije diže migove i leteće tenkove".

- Regionu je sasvim jasno da Srbija vodi potpuno miroljubivu politiku i vojni stručnjaci iz regiona, naročito iz Hrvatske, koja je i članica NATO i ima ozbiljne vojne stručnjake, mogli su dobro da vide da je čitav koncept vežbe i naoružanja Srbije defanzivan, cela strategija je odbrambena, usmerena na zaštitu Srbije - objašnjava Dragišić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading