PRVI ČOVEK PROSVETE ZA SRPSKI TELEGRAF: Prijavite ko ne nosi maske, umesto što pišete na mrežama!

Autor:

Vesti

03.10.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok su nam zamerali što organizujemo nastavu u vreme korone, mi smo napravili sistem na kojem nam zavide druge zemlje. Dok su tvrdili da sam na kvarcovanju, pecao sam na Savi i Dunavu i dobio preplanulu boju. Dok su nam svašta spočitavali, mi smo za ove četiri godine podigli prosvetu iz mrtvila, poručuje Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mladen Šarčević

Povod za razgovor s ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bio je početak akademske godine, ali smo intervju ipak počeli nekom vrstom sumiranja protekle četiri godine. Kada je preuzimao resor, Šarčević svakako nije slutio da će se u jednom trenutku suočiti sa pandemijom virusa KOVID-19, koja je sve, pa i školstvo, okrenula naglavačke.

*U međuvremenu, 1. septembra su se đaci vratili u škole. Kako je protekao prvi mesec?

- Moje zadovoljstvo je realno i zasnovano je na ocenama kriznog štaba. Sve naše mere su pohvaljene, i one koje smo preduzeli u proleće i ove sada. Postigli smo veliki broj časova u školama, maksimalno koliko je to bilo moguće, uz minimalan rizik. Sada smo za jedan mesec među 850.000 đaka imali manje od 60 zaraženih. To se, dakle, meri u promilima. Srbija se u odnosu na druge zemlje izuzetno dobro kotira. Ima država gde je jako malo nastave u školama, svega dva dana sedmično, ima nekih gde nastava nije ni počela.

*Šta vam je bio najveći izazov u proteklih mesec dana?

- Definitivno učenički domovi. A onda i produženi boravak. Ali i jedno i drugo smo uspešno rešili.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mladen Šarčević

Pecanje velika ljubav

*Zamerali su vam da se kvarcujete, da imate solarijume.

- Ti koji su to pričali ne znaju da je pecanje bilo, jeste i biće moja velika ljubav. Kakvi lokali, solarijumi, kad god imam malo vremena, ja sam na Savi i Dunavu. Cele godine. Što se tiče ulova, nisam uspeo da upecam neke ogromne ribe, već neke srednje velike, od pet, deset ili 15 kila. Bude tu somova, šarana, deverike.

*Početak je akademske godine. I tu neće biti lako sve organizovati.

- Mere koje smo doneli zajedno sa medicinskim delom stručnog štaba daju prednost brucošima što se tiče odlaska na fakultete. Takođe, prednost smo dali vežbama u odnosu na predavanja, koja se lakše mogu organizovati onlajn. Studentske organizacije tražile su da i vežbe i predavanja budu organizovani što je moguće više uživo.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Branislav Nedimović

Nedimović i ja smo jarani

*S kim ste najbolje sarađivali u Vladi? S kim se privatno družite?

- Tu je, pre svega, Bane Nedimović, on i ja smo baš jarani. Onda Zlatibor Lončar. Što se tiče saradnje, sa svima je bila korektna.

*Dr Kon je pre nekoliko dana rekao da ima dojave da se u srednjim školama ne nose maske, rekao je da čak i neki profesori ulaze na čas i đacima kažu da ne moraju da ih nose. Jeste li upoznati s tim?

- Te dojave ako su anonimne, mogu biti višeznačne. Možda, na primer, neko hoće da naudi direktoru. Mi, međutim, sve proveravamo, samo u prvih deset dana škole imali smo 1.600 inspekcijskih nadzora. Animirali smo i savete roditelja, oni su deo tima. Ne treba pisati po društvenim mrežama, već prijavljivati našem ministarstvu, koje je nadležno da reaguje. Zasad, smenjeno je troje direktora, a lično sam izrekao još devet opomena. Neki podaci govore čak da je u srednjim školama manje zaraženih od osnovaca. Bilo kako bilo, sve što nam se prijavi od velike nam je pomoći.

Ne razmišljam o tome da li ostajem u Vladi

*Kako će se odvijati nastava fizičkog kad dođu hladni dani?

- Pokazalo se da je bila dobra odluka od pre dve godine da predmet bude fizičko i zdravstveno vaspitanje. Dakle, postoji i teorijski deo u kojem deca stiču znanje o telu. Naravno, postoji mnogo načina da se fizičko organizuje tako da deca budu razdvojena, da nemaju međusobni kontakt. Ipak, princip je da je sve na vazduhu bolje od aktivnosti u zatvorenom prostoru, čak i igre na snegu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mladen Šarčević

*Jesu li spremni planovi ako sve ipak bude moralo da pređe onlajn?

- Te planove spremili smo još tokom leta. Ne znam zemlju koja je toliko odmakla i postigla u snimanju i emitovanju. Mi imamo čak i snimljenu nastavu na jezicima osam nacionalnih manjina.

Organizovali smo nastavu tako da smo dali primer drugim zemljama

 

*Kakva je, generalno, saradnja s ostalima u kriznom štabu?

- Tu su, naravno, dominantni lekari. Naše ministarstvo je odmah iza. Jer u sistem obrazovanja, kada se ne računaju roditelji, uključeno je 1.750.000 ljudi, a kada uračunamo i roditelje, to je tri četvrtine Srbije. Saradnja je na visokom nivou.

*Ostajete li u Vladi?

- Zaista ne razmišljam o tome. Ni pre četiri godine nisam znao da ću biti pozvan da uđem u taj tim. Ja sam profesionalac, decenijama sam u sistemu obrazovanja, državnom i privatnom. Ciklus reforme u prosveti traje 10-12 godina, ovaj mandat je bio samo deo toga, veliki poslovi predstoje ko god bude vodio ovaj resor. Moram da kažem i da smo mnogo uradili i za četiri godine podigli prosvetu iz nekog mrtvila, bezidejnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading