Vesić: Beograd finansijski stabilan uprkos koroni

Autor: republika

Vesti

29.09.2020

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Beograd finansijski stabilan i da njegov budžet trenutno iznosi oko 123 milijarde dinara, iako je, podseća, učestvovao u pomoći privredi za ublažavanje posledica krize izazvane pandemijom virusa korona.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Goran Vesić

Vesić ističe da je na početku godine budžet bio 1,205 milijardi evra, da je zbog epidemije korone smanjen u aprilu, a da je, kaže, na jučerašnjoj sednici korigovan, odnosno povećan u skladu sa prihodima grada.

"Sada iznosi oko 123 milijarde dinara, odnosno više od milijardu evra. Bez obzira na to što smo zajedno sa vladom učestvovali u pomoći našoj privredi, grad je finansijski stabilan", rekao je Vesić za TV Pink.

Rebalansom je, navodi, predviđena izgradnja još pet novih vrtića, uz šest koliko je već počelo da se gradi ove godine u Miloja Zakića na Čukarici, Belom polju u Obrenovcu, Novogradskoj u Zemunu, Bloku 62, na Bežanijskoj kosi i u Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici.

"Novi vrtići nalaziće se u naselju Braće Jerković, na levoj obali Dunava pored novog Doma zdravlja, koji će biti završen do kraja godine, na Miljakovcu 3, u Mirijevu i peti u jednoj od prigradskih opština. Nikada se u istoriji Beograda nije za godinu dana gradilo jedanaest vrtića, u kojima će biti mesta za 3.000 dece", najavio je Vesić.

Pored toga, dodao je, nastavljaju se radovi u Bulevaru patrijarha Pavla, sa kojima se stiglo do Košutnjaka, a nastavlja se sada ka Mostu na Adi.

Takođe, dodaje, nastavlja se i izgradnja regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac kako bi se na vodovod priključili i Grocka, i Ritopek, i Vrčin, i Pudarci, i Umčari i Dražanj.

"Svi važni infrastrukturni projekti se nastavljaju, a socijalna davanja isplaćuju se u dan, kao i subvencije. Najvažnije je da, iako smo imali smanjene prihode, nismo uzeli ni jedan jedini dinar kredita. Ove godine otišlo je 38 miliona evra na vraćanje starog kredita", rekao je Vesić.

On je podsetio da od juče, na osnovu odluke Kriznog štaba, ugostiteljski objekti u zatvorenim prostorima mogu da rade do 23 sata, te da se ta odluka primenjuje već od sinoć.

Grad Beograd izašao je u susret ugostiteljima, dodaje Vesić, kako bi oni koji imaju baštu u svojim objektima mogli da rade do 1.00 i tokom radne nedelje, do 31. oktobra.

"Trudimo se da ugostiteljstvu omogućimo da radi, a da se pritom sačuva zdravlje stanovništva", istakao je Vesić.

Podsetio je i na još nekoliko odluka sa jučerašnje sednice Skupštine grada, među kojima je i odluka da tri važna gradonačelnika 20. veka Branko Pešić, Vlada Ilić i Miloš Savčić dobiju spomen-obeležja u Beogradu, što je on lično predložio, a odbornici prihvatili.

"Na taj način pokazujemo da znamo da kažemo ''hvala'' ljudima koji su zadužili grad", rekao je Vesić.

Kaže da je doneta i odluka da se Hrvatska ulica preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine.

"Kao narod treba da se sećamo glinskih žrtava, gde se desio jedan od najstrašnijih zločina u Drugom svetskom ratu, jer su ljudi, samo zato što su Srbi, zaklani u ondašnjoj crkvi", istakao je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading