Srpska liga: Integrisati dijasporu u srpsko društvo

Autor: Republika

Vesti

28.09.2020

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Nova era ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država je pravo vreme da država Srbija integriše pripadnike naše dijaspore u srpsko društvo i tako ispravi nepravdu prema Srbima emigrantima koji su za vreme i posle Drugog svetskog rata morali da napuste svoju domovinu i grade svoju i budućnost svoje porodice u evropskim zemljama, u Americi ili Australiji - izjavio je Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige (SL), ističući da najnovije procene za Sjedinjene Države pokazuju da u toj zemlji živi oko milion pripadnika srpske dijaspore, a širom sveta je identifikovano oko 5,5 miliona ljudi srpskog porekla, što svakako predstavlja ogroman potencijal svake vrste saradnje sa svojom maticom, Srbijom i Republikom Srpskom.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Goran Milenković

Da bi potomci naših emigranata osetili zajedništvo sa maticom potrebno je da im se omoguće barem osnovna prava koja imaju Srbi u matici, a ne da se od njih samo očekuje da svoj novac investiraju u srpske zemlje. Zato je neophodno omogućiti im sticanje srpskog državljanstva i odobriti stimulacije i olakšice prilikom kupovine nekretnina i investiranja u domovinu, kako bi bili uvaženi članovi srpskog korpusa – pojašnjava Milenković.

Bivše jugoslovenske tajne službe su bacale ljagu na srpske političke i ekonomske emigrante, uprkos njihovog iskrenog rodoljublja i slobodarstva – kaže Milenković, zaključujući da se mnogi od njih više i ne izjašnjavaju kao Srbi, niti znaju srpski jezik, što se mora promeniti, ukoliko želimo da budemo snažniji kao narod i da i srpska dijaspora bude cenjena u svetu, kao što su na primer irska, italijanska ili grčka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading