Dolazak Ivanke Tramp u Srbiji plaši sve u regionu: To bi bio temelj strateškog partnerstva Srbije i SAD

Autor: Informer, Republika

Vesti

27.09.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta Ivanke Tramp Srbiji koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, prema oceni istoričara Saše Adamovića dobra je vest koja bi značila dalji napredak u naporima da Srbija, pored strateškog partnerstva sa Rusijom i Kinom, istu saradnju ostvari i sa Amerikom

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ivanka i Donald Tramp

- To neće biti lako, s obzirom da je rešavanje kosovskog problema još u stanju da ne može, u ovom trenutku, ni na jedan način bude rešeno a da to bude povoljno za Srbiju. Ali, u svakom slučaju, pozitivni signali iz Vašingtona relaksiraće odnose između Srbije i SAD - kaže Adamović.

Uticaj Ivanke Tramp na realizaciju Vašingtonskog sporazuma biće veoma velik, predviđa istoričar.

- Sigurno će iskoristiti priliku da nametne i neke od tema kojima se ona lično bavi u SAD. S obzirom da je pre dolaska u administraciju svoga oca bila uspešna žena, sigurno će se baviti razvojem privatnog preduzetništva - smatra Adamović.

 

Da je Trampova administracija prva od raspada Jugoslavije sa kojom Srbija može da pronađe zajednički jezik naglašava i novinar lista „Pečat" Nikola Vrzić.

- Ivanka Tramp je, kao predsednikova ćerka, ali ne samo kao njegova ćerka, već i kao osoba koja se nalazi u najužem krugu Trampovih saradnika, neko ko je veoma uticajan. Tako da bi njena poseta mogla da utiče na učvršćivanje naših odnosa sa Trampovom administracijom, naravno pod uslovom da preživi predstojeće predsedničke izbore - kaže on.

Takođe treba imati u vidu da je američki interes usmeren na potiskivanje svih drugih uticaja, pre svega ruskog i kineskog. Stoga bi Srbija, prema Vrzićevom mišljenju, trebalo da bude veoma oprezna.

- Poželjno je da izgradimo bolje odnose sa Vašingtonom, ali je još poželjnije da zbog toga ne žrtvujemo izgradnju još boljih odnosa sa Rusijom i Kinom jer nam je njihova podrška najvažnija od Kosova i Metohije, pa nadalje. Naravno, ukoliko raskorak koji je vidljiv između Vašingtona i Brisela po pitanju Kosova i Metohije nastavi da se širi, za nas će svakako biti dobro da održavamo dobre odnose sa Trampovom administracijom - naglašava Vrzić.

Ivanka Tramp je jako bitna karika u Trampovoj administraciji, koji se, zbog sukoba sa dubokom državom radije oslanja na svoje rođake i prijatelje, zaključuje Vrzić.

RepublikaFoto: youtube.com/The White House

Desna ruka svoga oca

Poseta Ivanke Tramp Srbiji neće biti prva poseta nekog Trampovog deteta našoj zemlji. Pre dve godine u Beogradu je boravila Ivankina mlađa sestra Tifani.

Međutim, s obzirom na položaj koji Ivanka Tramp zauzima u administraciji svoga oca, njen dolazak bio bi daleko od turističkog obilaska srpske prestonice.

Ivanka Tramp je desna ruka svoga oca i osoba od njegovog najvišeg poverenja, što je bila i u vreme dok se Donald Tramp bavio biznisom. Zajedno sa svojim mužem DŽaredom Kušnerom za Trampov račun obavlja najvažnije i najdelikatnije poslove. S obzirom da je Kušneru, kao polje delovanja pripao Bliski istok, izgleda da je njegovoj supruzi pripao region zapadnog Balkana.

 

Ivanka Tramp u američkoj javnosti, čak i onim koji su orijentisani ekstremno levo-liberalno, stoji bolje od svog oca. Prema Adamovićevim rečima, mediji preko okeana špekulišu i teorijom da bi, jednoga dana, mogla da nasledi svog oca u Ovalnom kabinetu.

U žiži srpske javnosti, ova lepotica našla se ne samo zbog najavljene posete našoj zemlji, već i zbog učešća u pregovorima između Beograda i Prištine koji su održani u Beloj kući. Prema Vučićevim rečima, Ivanka Tramp je u pregovorima igrala značajnu ulogu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading