SUD TERETI VOĐU OVK ZA ZLOČINAČKI PODUHVAT: Mustafa Srbe tukao, mučio i palio im kožu!

Autor:

Vesti

25.09.2020

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalizovana veća Kosova (poznata i kao Sud za zločine OVK) objavila su redigovanu optužnicu, na devet kucanih strana, protiv Saljija Mustafe, zvanog Komandant Calji (48), koji je juče uhapšen i izručen Hagu, gde mu predstoji suđenje.

Foto: Ilustracija

Kako se navodi u optužnici, on je sve vreme perioda za koji je optužen bio komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije (Agencija), koja je brojala od 500 do 600 vojnika i pripadala operativnoj zoni Lab, OVK, i delovala s jednog imanja u selu Zlaš.

Objašnjavajući udruženi zločinački poduhvat, tužilac u optužnici navodi da je "alternativno, Mustafa mogao predvideti da bi jedan ili više učesnika u njemu mogli da izvrše krivično delo ubistva ili da upotrebe druga lica za vršenje krivičnih dela u sklopu zajedničkog cilja", te da je "voljno pristao na taj rizik".

Konkretno u optužnici se navodi da su od 1. do 19. aprila 1999. godine Mustafa i izvesni drugi pripadnici OVK, među kojima vojnici zvani Tabut ili Tabuti ili Komandant Tabuti, Iljmi Velja, Bimi, Dardani Afrim, bez redovnog zakonskog postupka lišili slobode na imanju u Zlašu najmanje šest lica.

- Držali su ih pod stražom, između ostalog, i u jednoj zaključanoj štali i podvrgavali surovom postupanju i mučenju", navodi se u optužnici.

TUŽILAŠTVO: Na neke zatvorenike su mokrili naočigled drugih zatvorenik

 

Dodaje se da su u zatvoru uspostavili su i održavali nehumane uslove zatočeništva:

- Zatvorenike su ispitivali, fizički i psihički zlostavljali, premlaćivali raznim predmetima, palili su im kožu, pretili im smrću, sprovodili diskriminaciju na političkoj osnovi, kao i zastrašivanje, maltretiranje... Dok su ih držali u zatočeništvu, na neke zatvorenike su mokrili naočigled drugih zatvorenika, a prebijali su ih gotovo svakodnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading