ALBANCI POKUŠALI DA PREKRŠE SPORAZUM! Dačić: Grenel je grmeo na Hotija

Autor: B. B.

Vesti

26.09.2020

04:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ričard Grenel, specijalni savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, grmeo je preko telefona na Abdulaha Hotija, premijera lažne države Kosovo, nakon pisma koje su mu pokazali Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. Reč je o Hotijevom pismu u kojem on, pozivajući se na to što će Izrael priznati Kosovo, poručuje da bi i druge zemlje trebalo to da urade. Pismo je iz Prištine poslato u veći broj država, što je Grenel s pravom protumačio kao podli pokušaj kršenja sporazuma potpisanog u Vašingtonu 4. septembra.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je potvrdio za Srpski telegraf da je ukazao Grenelu na prljavu igru Prištine, koja je pozivala BiH da prizna Kosovo.

- Na sastanku, kad je dolazila američka delegacija, ja sam to rekao Grenelu. Preko predsednika Srbije Aleksandra Vučića kasnije smo dostavili pismo koje je ministarka spoljnih poslova lažne države Kosovo uputila Bosni i Hercegovini u kome poziva BiH da prizna Kosovo. Predsednik Vučić mi je preneo da mu je Grenel rekao da je zvao Hotija i svašta mu je rekao, kritikovao ga. Bio je ljut jer je to nepoštovanje sporazuma - kaže šef diplomatije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hoti i Grenel

Dačić ukazuje da je pismo tako sročeno da se stiče utisak da vašingtonski sporazum promoviše priznanje nezavisnosti jer je Izrael priznao Kosovo:

Želim i dalje da igram u Ligi šampiona

Dačić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje da bude šef diplomatije i u novoj vladi, ovako odgovorio:

- I dalje želim da igram u Ligi šampiona, neću valjda da idem u drugu ligu. To je logično i ne razumem srpsku opoziciju, koja jedino zna da udara na decu, u braću onih koji su na vlasti.

- Pretpostavljam da su takvo pismo poslali i drugim državama. To potvrđuje našu sumnju da oni ne samo da neće poštovati već neće ni stati sa kampanjom priznanja. Srbija se pridržava potpisanog, Priština se ne pridržava.

Amerikanac pobesneo kada smo mu pokazali pismo koje su iz Prištine poslali većem broju država

 

Prištini, kako dodaje, nije problem bilo šta da potpiše, a da kasnije to ne sprovode, a potvrda tome je Zajednica srpskih opština. Pita i kakav je kredibilitet svih mogućih političkih rešenja ako Priština neće da sprovede ono što je dogovoreno u Briselu, kao i kakav je kredibilitet Brisela:

- U čemu je razlika između Brisela i Vašingtona. Vašington kada nešto kaže, to je gvozdena pesnica, a Brisel očigledno nije. Brisel očigledno ne želi da upotrebi svoj autoritet. Iz Brisela i Berlina smo 100 puta čuli da nema promena granica iako su oni promenili naše granice, a nijednom nismo čuli da Priština mora da formira ZSO. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Tasa

27.09.2020 17:41

posle ovakve odluke ,Srbija mora da posalje na isti broj ambasada i predstavnista predlog i dokaz o povlacenju priznanja Kosova kao drzave. Juce je bilo kasno ,ne sme se cekati ni casa

Đorđe

04.10.2020 19:40

Sve mogu da potpišu ali ništa neće da izvrše. Njihova reč data nama "nevernicima" ne važi, piše u njihovim knjigama.