Mustafa u Hagu, veterani OVK prete protestima

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.09.2020

20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saljih Mustafa izručen je danas Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u tom holandskom gradu, potvrđeno je iz te institucije. Veterani tzv. OVK zbog hapšenja i izručenja Mustafe, jednog od njihovih osnivača, prete protestima.

Foto: Ilustracija

U saopštenju Specijalizovanih veća se ukazuje da je sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv Mustafe 12. juna, ali u skladu sa Pravilnikom o radu veća optužnica nije bila u tom trenutku javno objavljena.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom, saopštila su večeras Specijalizovana veća.

Mustafa je bio jedan od osnivača OVK i šef obaveštajne službe u toj paravojsci.

Zvaničnici Organizacije ratnih veterana tzv. OVK povodom hapšenja Mustafe najavili su moguće proteste kojima će izraziti nezadovoljstvo nedavnim akcijama Specijalnog suda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading