Srpska liga: Gospođo Vasilić, poljoprivredne kombinate prodala je bivša DS vlastima u kojoj je vaš zet bio jedan od kolovođa po vračarskim "pašnjacima"

Autor:

Vesti

24.09.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pitamo gospođu Jelisavetu Vasilić, članicu Saveta za borbu protiv korupcije, kao nekoga ko je od 2002. godine bio stalni stručni konsultant Agencije za privatizaciju, da li se seća da je najveći broj farmi, poljoprivrednih kombinata i gro najplodnijih srpskih oranica privatizovano, u vreme kada su Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije bile na vlasti, i zašto je odjednom zaboravila ko je glavni krivac, i ko snosi najveću odgovornost za pljačkašku privatizaciju tih preduzeća. A Jelisaveta sada neosnovano napada porodicu predsednika Vučića i crta metu na čelo čitavoj porodici Vučić – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL).

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Đurđev

- Pre privatizacije koja je sprovedena od 2000. do 2013. godine, u Srbiji je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, uspešno poslovao 91 poljoprivredni kombinat i 108 poljoprivrednih dobara, da bi, u veoma kratkom periodu, oko 120.000 hektara završilo u vlasništvu samo nekoliko pojedinaca, tadašnjih tajkuna miljenika bivšeg režima bliski žutom preduzeću – podseća Đurđev.

Građanima Srbije i našoj državi tada je naneta ogromna materijalna šteta koja je merila stotinamae miliona evra, a pored toga, oko 100 hiljada ljudi je ostalo bez posla, pri čemu su uništeni stočni fond, ali i poljoprivredna tehnologija i tehnika, pošto je proizvodnja pala na 30 do 40 odsto u odnosu na 1989. godinu – dodaje Đurđev, zaključujući da se Agencija za privatizaciju tada pravdala da nije bilo privatizovano poljoprivredno zemljište već samo imovina preduzeća, što je sa pravnog stanovišta bilo tačno, ali su novi vlasnici poljoprivrednih kombinata lako u katastru upisivali i vlasništvo nad tim zemljištem, a ono najatraktivnije pretvarali u građevisko i preprodavali ga po desetorostruko višim cenama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading