Evo kako je Jovanović napustio posao iz snova u Americi: Manter spojio Džona i Trampa

Autor:

Vesti

24.09.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džon Jovanović (34), direktor američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, jedan je od ključnih ljudi predsednika SAD Donalda Trampa, koji ga je ovlastio da odlučuje o podeli i plasmanu milijardi dolara za infrastrukturne i razvojne projekte u Srbiji i čitavom regionu. Preporuku da baš Jovanović, Srbin iz Čikaga, bude glavna poluga u realizaciji Trampovog plana za Balkan dao je Kamerun Manter, bivši američki ambasador u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ/Tanjug/AP
Kamerun Manter i Donald Tramp

Manter, kako je pisao Srpski telegraf, pre tačno godinu dana u tekstu "Trampov Srbin donosi 10 milijardi evra na Balkan", nagovestio je da će Jovanović biti zadužen za ekonomski deo Trampovog paketa, kojim Amerikanci žele da zatvore sva otvorena pitanja na Balkanu. Nimalo slučajno.

 

Manter je čvrsto povezan sa vašingtonskom administracijom. A Jovanović je, kako je pisao naš list, tad bio član borda u Manterovom Ist-vest institutu, koji ima aktivnu ulogu u rasplitanju kosovskog čvora.

- Svi ovi problemi, među kojima je i Kosovo, regionalni su i ne može ih rešiti sama jedna država. Eto, zato je tu i biznismen Džon Jovanović. Dakle, političari, ekonomisti, regionalni pristup - objasnio je Manter polovinom septembra prošle godine, kad je boravio u Beogradu, gde se sreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

RepublikaFoto: Instagram.com/daphneoz
Jovanović je u braku sa TV zvezdom u SAD Dafne Oz, čija se zarada meri u milionima

Jovanovićevi roditelji su Srbi, Nada i Srećko, koji su se svojevremeno nastanili u Čikagu, gde je Džon i proveo detinjstvo. Jovanović je diplomirao na čuvenom univerzitetu Prinston, a potom je magistrirao poslovnu administraciju u finansijama i preduzetnički menadžment na univerzitetu u Pensilvaniji. Iako je tek zagazio u četvrtu deceniju, poslovna biografija mu je izuzetno bogata. Bio je direktor za investicije u "Mercuria energy group", švajcarskoj megakorporaciji koja se bavi trgovinom, energentima i raznim drugim delatnostima. Pre toga je radio u nekoliko ne mnogo slabijih kompanija ("Noble group" "Cadent energy partners", "Berenson&Compani", Dojče banka...).

Činjenice

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Džon Jovanović

* Rođen u Čikagu, ima 34 godine

* Majka Nada, otac Srećko

* Oženjen, ima četvoro dece

* Završio čuveni Prinston

* Radio kao direktor za investicije u jednoj od najjačih svetskih kompanija "Mercuria energy group"

Ostavio je, kako je kazao, posao iz snova da bi pomogao otadžbini.

 

Jovanović je u braku sa jednom od najpoznatijih blogerki, nutricionistkinjom i TV zvezdom u SAD Dafne Oz, čija se zarada, takođe, meri u milionima. Ona je ćerka čuvenog američkog doktora turskog porekla Mehmeta Oza. Par se upoznao na koledžu, a u braku su već deceniju. Venčali se se 2010. u pravoslavnoj crkvi u Portlandu. Imaju tri ćerkice Filomenu, Domeniku, Selin i sina koji nosi srpsko ime Jovan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading