GRADI KOMPLEKS, A NEMA DINARA U DŽEPU! ODAKLE MILIONI BABIĆEVOM BRATU OD STRICA

Autor:

Vesti

22.09.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadležne uprave koje se bave sprečavanjem pranja novca i borbom protiv korupcije morale bi pod hitno da ispitaju čijim novcem se gradi kompleks u Vrnjačkoj Banji vredan čak pet miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zoran Babić

Na papiru iza ove investicije koja je sporna i zbog uništavanja izvorišta mineralne vode stoji Goran Babić, brat od strica direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića. Problem je, međutim, što niko ne može i da nasluti odakle Goranu toliki novac. Logičan odgovor bio bi da je skriveni investitor u stvari brat javni funkcioner, pa, kako poručuju naši sagovornici, u svemu ima i te kako posla za nadležne.

Srpski telegraf juče je poslao konkretna pitanja Upravi za sprečavanje pranja novca i Agenciji za borbu protiv korupcije. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore, a nem je ostao i Zoran Babić.

Kako smo juče čuli od većeg broja meštana Vrnjačke Banje, oni su potpuno sigurni da novac nije Goranov s obzirom na to da se nikada nije bavio nekim iole većim biznisom, a kamoli milionskim poduhvatima. Po zvanju je, kažu, metalostrugar koji je pre nekoliko godina radio u firmi "Prva petoletka" iz Trstenika, gde je svojevremeno jedan od direktora bio njegov brat Zoran.

 

Brojke

31. decembra bi trebalo da budu završeni radovi

84 stana predviđena projektom

43 parking-mesta u kompleksu

1.200 evra cena kvadrata

3,5 miliona evra čista zarada

 

- Godinama je nezaposlen. Da ga sada pitate za 1.000 dinara, on nema. Svi znaju da iza ovog projekta stoji neko drugi - navodi jedan od naših sagovornika iz Vrnjačke Banje.

Na pitanje medija odakle mu novac za izgradnju monumentalnog kompleksa Goran Babić se pravdao time da se zgrada zida bez para.

Advokat Vujačić: Ovo je slučaj u kom bi trebalo da reaguju nadležne institucije

- Odakle mi pare? Pa našao sam! Znaš li ti kako se gradi zgrada? Ništa se ne plaća, prijatelju. Nego daješ u kvadraturi. Znači, ne trebaju ti pare uopšte. Graditelju daješ procentualno kvadraturu - naveo je Goran Babić.

Njegov odgovor se nije dopao ni advokatu Svetozaru Vujačiću, koji smatra da niko nikome ne može da stavi novac u džep i da se poreklo tolike svote novca u ovakvim slučajevima mora znati.

- Prema mom mišljenju, ovo je slučaj u kom bi trebalo da reaguju nadležne institucije u smislu da bi se moralo ustanoviti poreklo tog novca, s tim što ne isključujem mogućnost da je digao kredit. Ne poznajem nijednog investitora koji nema dinara u džepu - navodi Vujačić za naš list.

 

Nenadić: Retke unakrsne provere

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, navodi da nema dovoljno informacija da bi komentarisao konkretan slučaj.

- Za početak, ne znam da li je tvrdnja iz vašeg pitanja da brat Zorana Babića gradi zgradu uopšte istinita, gde se ta zgrada nalazi, da li je investitor njegova firma, on sam ili on zajedno sa drugim licima, itd. Generalno gledano, ako neko nema sopstvenih sredstava, postoji mogućnost da izgradnju finansira iz kredita. U sadašnjem pravnom okviru za proveru imovine i prihoda bilo kog pojedinca zadužena je Poreska uprava, koja može da utvrdi eventualna neslaganja na osnovu tzv. unakrsne provere, ali su, prema raspoloživim informacijama, takve provere retko vršene. Tek ukoliko bi postojala sumnja da novac potiče iz krivičnog dela ili da je počinjen neki drugi prekršaj, mogla bi postojati nadležnost drugih organa - tužilaštva ili Uprave za sprečavanje pranja novca. Agencija za borbu protiv korupcije je nadležna da proverava imovinu javnih funkcionera, a ne i njihove braće i sestara, pa bi ona mogla biti nadležna jedino ako postoji sumnja da je u stvari reč o investiciji samog Zorana Babica - kaže Nenadić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading