SPS ispada iz igre?! Naprednjaci prave čistku iz javnih preduzeća

Autor: nova.rs, republika.rs

Vesti

20.09.2020

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Socijalisti na lokalu trenutno preživljavaju za njih najgori mogući scenario, naprednjaci ih "čiste" iz javnih preduzeća i iz opština. U petak su izgubili rukovodstvo na šest mesta u Lebanu, nedavno su uskraćeni za funkciju u Leskovcu, ostali su bez pet škola u Surdulici, a u Nišu su bukvalno svedeni na političku marginu. Iz dana u dan SPS-u se broj funkcija u javnim firmama, kulturnim ustanovama i opštinskim vlastima rapidno smanjuje, pa su sve prilike da SNS na ovaj način šalje poruku Ivici Dačiću, šta ga čeka u novoj vladi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivica Dačić i Aleksadnar Vučić

U Lebanu su socijalisti doživeli pravo “političko krvoproliće”. Odbornici većine u Skupštini opštine Lebane, koju čini 13 odbornika SNS i po dva prebegla odbornika iz dve grupe građana, smenili su šest direktora preduzeća i kulturnih ustanova koji su bili kadar SPS, te na njihova mesta imenovali kadrove SNS i Grupe građana "Goran Janjić".

Osveta za nož u leđa

Socijalisti su kao katapultom izbačeni sa čela vodovoda, biblioteke, veterinarske stanice, JP "Imovina", Sportsko rekreativnog centra, Centra za socijalni rad…

Posle konstitutivne sednice Skupštine opštine Lebane, održana je i Skupštine opštine, koju su odbornici SPS bojkotovali.

Do čistke kadrova SPS-a došlo je navodno jer se između SNS i SPS vodila oštra predizborna borba za glasače u Lebanu, a upućeni u političku situaciju ispričali su agenciji Beta da su socijalisti prethodno bezuspešno pokušali da naprave većinu sa dve grupe građana.

- Izbacivanje SPS iz vlasti je osveta SNS zbog zabijanja noža u leđa - rekao je jedan od odbornika naprednjaka posle sednice.

 

Težak udarac za socijaliste na jugu, ovim se ne završava. Pre nekoliko dana i u Leskovcu su uskraćeni za mesto direktoras JP "Pijaca", koje je otišlo SNS. Nedavno je pet direktora škola u Surdulici ekspresno smenjeno i na njihova mesta došao je kadar SNS.

U Nišu su socijalisti godinama unazad imali najmanje desetak funkcija, međutim u najnovijoj podeli karata, koalicioni partner im je dao samo tri mesta u opštini.

Ostali su i bez direktorske funkcije u firmi "Gorica", nemaju više mesto prvog čoveka Narodnog univerziteta, direktora Istorijskog arhiva, a SPS-u je oduzeto mesto sekretara za IKT. Već im je najvaljeno i da će ostati bez direktorskog mesta u niškom Kulturnom centru, čim aktuelnom direktoru istekne mandat.

Bez nekih funkcija ostali su i u opštinama Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni krst i Niška banja.

 

Poniženi i u Beogradu 

Ponižavanje SPS na lokalu prenelo se i na Beograd, pa su na gotovo svim opštinama socijalistima drastično srezane funkcije. Dato im je uglavnom po jedno mesto u veću, maksimum mesto zamenika sekretara pride. U opštini Vračar su, recimo, u prošlom sazivu imali četiri pozicije: zamenika predsednika opštine, pomoćnika predsednika opštine, jednog člana veća i zamenika sekretara Skupštine. Sad su dobili jedno mesto u veću i funkciju zamenika sekretara Skupštine. Slična situacija je i na opštini Stari grad, Čukarici, Voždovcu…

Koordinator SPS za jug Srbije Novica Tončev i dalje ne želi javno da iznosi svoje mišljenje o ponižavanju socijalista širom Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novica Tončev

- Rekao sam vam i prošli put, o tome prvo moram da pričam na glavnom odboru i na predsedništvu stranke, pa tek onda u medijima - rekao je Tončev 

Stojanović: Za SPS samo milostinja

Analizirajući dešavanja na lokalu i više nego agresivnu politiku naprednjaka prema socijalistima, politički analitičar Boban Stojanović kaže da mu sve ovo izgleda kao logična posledica.

- Socijalisti na većini mesta nisu ni neophodni za vlast, tako da i ta poneka funkcija im dođe kao milostinja. To i jeste milostinja, svuda gde im nisu potrebni u vlasti - kaže Stojanović.

Jasno je, kaže, da to jeste znak i za republiku.

- Ako budu deo vlasti, mogu da očekuju neke mrvice, ali sve je to u skladu sa rezultatima i trenutnim položajem SPS. I samo mesto u vladi će biti čisto poklanjanje, SPS nema mogućnost da bilo šta zahteva - zaključuje Stojanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading