Francuski geopolitikolog: Dokument iz Vašingtona najvažniji sporazum još od briselskog

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.09.2020

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomski rezultati sporazuma u Vašingtonu veoma su pozitivni i važni jer doprinose smanjivanju tenzija i nesporazuma, uz otvaranje saradnje, smatra francuski geopolitikolog Žak Rupnik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ekspert za pitanja centralne i istočne Evrope Žak Rupnik je u intervjuu za Novosti ocenio da je Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine najvažniji dokument još od potpisivanja briselskih sporazuma iz vremena Ketrin Ešton.

- Ne nalaze se svakoga dana predstavnici Beograda i Prištine da bi potpisali dokument, i to još s američkim predsednikom - istakao je Rupnik.

On je rekao da su ekonomski rezultati ovog sporazuma veoma pozitivni i da ih treba ohrabrivati. Sporazum doprinosi procesu smanjivanja tenzija i nesporazuma, uz otvaranje saradnje, što se, kako Rupnik ističe, uklapa u logiku Evropske unije. U tom smislu je sadržaj sporazuma iz Vašingtona veoma koristan, pod uslovom da brzo bude praćen sličnim događajem u Briselu, gde bi se obe strane saglasile da među sobom reše otvorena pitanja, smatra Rupnik.

Upitan da prokomentariše doprinos sporazuma poboljšanju situacije na čitavom Balkanu, francuski geopolitikolog je istakao da "prisustvo lidera dveju strana oko istog stola može da bude samo znak smanjenja tenzija". U tom smislu, sporazum može samo da bude od koristi, ističe Rupnik.

- Cilj je da se do konačnog rešenja problema stigne uspostavljanjem odnosa saradnje, do trenutka ulaska u EU, kada bude postojao strateški i politički ulog za obe strane - ocenio je Rupnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading