GRENEL U UTORAK DOLAZI U BEOGRAD: Trampov specijalac otvara DFC kancelariju

Autor:

Vesti

19.09.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ričard Grenel stiže 22. septembra u srpsku prestonicu, saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

Pre njega u ponedeljak u Srbiju će doći i delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koju će predvoditi izvršni direktor Adam Boler.

Predstavnici DFC će u našoj zemlji ostati četiri dana. Dolaskom američke delegacije počinje i konkretna realizacija sporazuma koji je početkom septembra potpisan u Beloj kući, a koji Srbiji garantuje veliki ekonomski napredak, budući da se radi o velikim investicijama.

DFC dobar za Srbiju i region

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Siniša Mali

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, dolazak američkog DFC je neosporno važan za sve građane Srbije, budući da će upravo oni iz Beograda pokrivati ceo region.

- Posle dve nedelje od boravka u Vašingtonu krećemo u konkretno i direktno sprovođenje sporazuma, što je politički i ekonomski veoma važno. To za građane znači ne samo nove investicije, bolju infrastrukturu već i nova radna mesta, veće prilive u budžet, pa i novac za veće plate i penzije - navodi Mali.

Prema rečima Dejana Miletića, direktora Centra za proučavanje globalizacije, Grenela zanimaju dodatni dogovori koji bi mogli da se postignu do novembra, kada se održavaju američki predsednički izbori.

- Pored toga, Grenel ima značajnu ulogu u formiranju kancelarije DFC. Taj deo posete biće u svečanijem tonu jer će označiti početak ozbiljnije ekonomske saradnje, koja predstoji u narednom periodu. Još jedna važna stavka, sa rukovodstvom Srbije mogao bi da razgovara o tome kako implementirati određene tačke sporazuma na način da što pre budu pokrenuti ti projekti i da se vidi šta bi u narednom periodu bili prioriteti saradnje Albanaca i Srba - smatra Miletić.

Dodaje da Amerika prati razvoj dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi u Briselu:

- Videćemo da li je tu potrebna pomoć Amerikanaca, da li mogu da doprinesu nekim rešenjima, koordinišući albansku i našu stranu. Iako im sad taj politički deo nije prioritetan, oni prate razvoj dešavanja i bili su prisutni tokom uspostavljanja Briselskog sporazuma i zato imaju određenu odgovornost da isprate sve.

Čime se bavi DFC

* DFC investira u energetskim sektorima, u zdravstvu, kritične infrastrukture i tehnologije

* pruža finansijsku pomoć za male biznise i žensko preduzetništvo

* podržava projekte u različitim privrednim oblastima poput proizvodnje električne energije, poljoprivrede, kao i sektora finansijskih usluga

* nude inovativne finansijske usluge za privlačenje privatnog kapitala u zemljama u razvoju

* finansiraju brojne projekte iz oblasti obnovljivih izvora energija, bezbednosti hrane, razvoj ruralnih sredina, ključnih koridora i luke

* učestvuje u projektima u skoro 100 zemalja širom sveta

* prva kancelarija na Balkanu koju će DFC otvoriti biće u Beogradu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading