TRAMP DOLAZI U BEOGRAD! Poseta predsednika SAD sigurna ako se OVO desi

Autor: Srbijadanas, Republika

Vesti

17.09.2020

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nijedna zemlja ne može da se pohvali da u isto vreme ima ugovorene posete lidera Rusije, Amerike i Kine, što potvrđuje da smo i za Moskvu, i za Vašington, i za Peking ključni igrač za bezbedan i miran region.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Potpisivanje sporazuma u Beloj kući

Srbija je jedina zemlja koja će u svega nekoliko meseci ugostiti trojicu najuticajnijih svetskih državnika - Vladimira Putina, Donalda Trampa i Si Ðinpinga. Srbija je zahvaljujući svojoj politici neutralnosti došla u situaciju da u isto vreme ima ugovorene dolaske predsednika Rusije, Amerike i Kine, što samo govori o tome koliko je u Moskvi, Vašingtonu i Pekingu uvažavaju kao glavni centar za bezbedan i miran Balkan.

Ključ regiona

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je Srbija postala najvažnija i najuticajnija zemlja zapadnog Balkana, a njen predsednik Aleksandar Vučić ključna politička ličnost celog regiona.

- Raspodela moći u svetu je takva da se velike sile bore za dominantan uticaj svuda u svetu, pa samim tim i na Balkanu. SAD, Nemačka, Francuska, Kina, Rusija, Turska, kao i pojedine zemlje Bliskog istoka, pokušavaju da pridobiju balkanske države na svoju stranu. To je izazov za Srbiju, koja se trudi da balansira između jedne i druge strane. Ako Tramp osvoji drugi mandat, realno je da poseti Beograd, jer je predsednik Vučić sporazumom u Vašingtonu uspeo da obnovi savezništvo s Amerikom, koje je za Srbiju i sve njene građane životno važan - naglašava Jovanović.

RepublikaFoto: youtube.com/BN TV
Milovan Jovanović

Bivši diplomata Milisav Paić smatra da će dolazak najmoćnijih svetskih lidera jačati međunarodni položaj Srbije i da bi to trebalo iskoristiti.

- Ovim se potvrđuje uloga Srbije kao države koja je okosnica mira i stabilnosti na Balkanu. Ovo je šansa za nas i pokazatelj da se bez udovoljavanja interesima Srbije nijedno pitanje ne može dugoročno rešiti. Rusiji, Americi i Kini je očigledno stalo da Srbija ne ode na jednu, drugu ili treću stranu, što nama daje određeni manevarski prostor da sami odlučujemo o svojoj spoljnoj politici. Mudrom spoljnom politikom Srbija je uspela da sa podjednakim uvažavanjem gleda na sve tri strane - kaže Paić.

Agenda

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel juče je potvrdio da se poseta Trampa Srbiji uveliko planira i da se trenutno radi na pronalaženju datuma njegovog dolaska. Vladimir Putin trebalo bi da u oktobru dođe u radnu posetu Srbiji, tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru. Si Ðinping je u aprilu imao telefonski razgovor sa srpskim predsednikom, u kojem je, između ostalog, prihvatio Vučićev poziv da uskoro ponovo poseti Srbiju.

Igre velikih igrača

I poznavaoci međunarodnih prilika ukazuju na to da i Rusija, i Amerika, i Kina imaju sopstvene interese zbog kojih im je stalo do dobrih odnosa sa Srbijom. Saradnja u energetici, blokada za širenje NATO u Evropi, ali i principijelno rusko "njet" u Savetu bezbednosti UN za nezavisno Kosova čine glavnu polugu u strateškom partnerstvu Moskve i Beograda. Srpsko-kineski odnosi učvršćuju se velikim infrastrukturnim projektima i geostrateškom značaju Srbije, koja je postala uporište trgovinske ekspanzije Kine ka Evropi. SAD su, nakon sporazuma Beograda i Prištine potpisanog u Beloj kući, postale ponovo zainteresovane za ovaj deo Evrope, pre svega zbog toga što je Srbija, uz BiH, jedina zemlja zapadnog Balkana koja je ostala izvan NATO.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading