Antić: Ziđin zbog zagađenja ranije započeo remont

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.09.2020

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Ziđin započeo ranije nego što je planirano remont topionice u RTB-u zbog velikog zagađena vazduha u Boru i izrazio očekivanje da će remont trajati nekoliko nedelja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. MIJATOVIĆ
Aleksandar Antić

- Kompanija Ziđin Bor je juče započela remont topionice u RTB-u kojim će u narednom periodu uspeti da reši sve ključne probleme koji su prethodnih dana izazvali povećahnu zagađenost vazduha u Boru - rekao je Antić.

Kaže da je u proteklih nekoliko dana u pikovima ta zagađenost bila iznad dozvoljenog nivoa, a pogotovo kada je u pitanju sumpor dioksid.

Ministar ističe da je ranije početak remonta topionice bio planiran za novembar, ali da su doneli odluku da obave remont odmah.

Naglasio je da je Ziđin brzo reagovao i započeo remont.

Antić dodaje da će u okviru remonta biti detektovani kvarovi na opremi koji su doveli do ispuštanja gasova.

Ministar kaže da, takođe, kompanija planira do kraja decembra 2022. da završi tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odusmporavanje do kraja decembra 2021. godine.

Ziđin je, dodaje Antić, doneo odluku da odmah započne remontne aktivnosti i poporavku na opremi, koje će u kratkom roku rešiti problem i dovesti do toga da ispuštanje gasova i kvalitet vazduha bude na zakonski dozvoljenom nivou.

Antić kaže da je Ziđin pokazao visok stepen odgovornosti prema realizaciji ekoloških projekata i da su u njih investirao oko 38 milon dolara, kao i da kompanija planira da investira još 120 miliona dolara.

- Ključno je da se reši pitanje kvaliteta vazduha - naglasio je ministar i podsetio da će Ziđin, prema akcionom planu, uložiti do kraja 2022. godine u modernizaciju i rekonstrukciju topionice 265 miliona dolara, posle čega ćemo imati praktično novu topionicu, koja će raditi na najsavremeniji način.

Antić kaže da je juče uveče u procesu zaustavljanaj rada topionice i početka remonta došlo do manjeg požara došlo do paljenja poliesterske cevi u dužini od 50 metara, kao i da je brzom reakcijom Ziđina i vatrogasaca brzo lokalizovano i ugašeno.

Dodaje da će se u narednih nekoliko dana znati koliko će tačno trajati remont, ali da je svakako reč o nekoliko nedelja.

"Prema planovima koji su bili za remont planiran u novembru, taj remont je trebalo da traje nekoliko nedelja. Da li će otklanjanje kvarova koji su proteklih dana doveli do lošeg kvaliteta vazduha u Boru produžiti trajanje remonta, znaćemo tokom sledeće nedelje".

Antić kaže da su u stalnoj komunikaciji za rukovodstvom Ziđina i da je danas imao razgovore sa predsednikom UO kompanije Ziđin Bor za koga se očekuje da dođe tokom sledeće nedelje u Beograd i Bor.

- Očekujem da će remont rešiti ove akutne probleme i da će se dužina remonta meriti u nedeljama - naveo je Antić.

Ističe da ćemo nakon 2022. imati novu topionicu sa povećanim kapacitetom i boljim performansama kada je reč o zaštiti životne sredine.

Antić kaže da je trenutno u Boru sumpor-dioksid prisutan u minimalnim količinama pošto topionica sada ne radi.

Kineski gigant Ziđin preuzeo je RTB Bor kao strateški partner krajem 2018. godine, kada je postao vlasnik 63 odsto RTB-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading