DOSAD NEVIĐENO! Vučić u 12 dana razgovarao sa 12 svetskih lidera

Autor:

Vesti

12.09.2020

04:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Puna agenda i razgovori sa najmoćnijim svetskim liderima koje je predsednik Aleksandar Vučić imao u poslednjih desetak dana govore da se pozicija Srbije promenila, da naša država danas ima jake i moćne prijatelje, kako na Istoku tako i na Zapadu, poručuje srspski šef diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

U razgovoru za Srpski telegraf ističe da je ovo neverovatan uspeh, da nam zbog toga mnogi zavide:

- Videli ste kakve su tekstove puštali mediji iz regiona. Videli ste i neke bivše ministre koji za nekoliko svojih mandata nisu uspeli da se sretnu s ljudima koje Vučić sretne u 12 dana. To najbolje govori o malicioznosti sa kojom komentarišu čak i uspeh koji je za Srbiju ostvaren tokom Vučićevog susreta sa Donaldom Trampom.

Dačić ističe da, pored svetskih lidera, srpski predsednik ima intenzivnu komunikaciju sa svim čelnicima briselske administracije, od Miroslava Lajčaka preko Đuzepa Borelja, Johanesa Hana...

Direktor Centra za proučavanje globalizacija Dejan Miletić dodaje da je ponosan na rezultat koji je ostvarila država:

- Srbija je bila kao neki izgnanik, sada je postala uvažen sagovornik najmoćnijim državava i najvažnijih svetskih igrača. Ovo je temelj nove snažne države. Videćete za desetak godina šta je sve ovo značilo, kada naša Srbija stane rame uz rame sa najjačim državama.

Bled, 31. avgust

U društvu premijera

Na bledskom forumu srpski šef države sastao se sa premijerom Slovenije Janezom Janšom. Na svečanoj večeri koju je organizovao domaćin skupa, pored Vučića, bili su premijeri Bugarske i Mađarske Bojko Borisov i Viktor Orban. Iako predsednik Srbije sa ovim državnicima ima intenzivne kontakte i dobru saradnju, susret na Bledu iskoristio je kao priliku da odnose Srbije s ovim državama dodatno unapredi. Među zvanicama slovenačkog premijera bili su premijeri Italije Ðuzepe Konte, Češke Andrej Babiš, Poljske Mateuš Moravjecki i Hrvatske Andrej Plenković.

Slovenija, 31. avgust

Podrška Merkelove

Pred put u Vašington srpski predsednik je imao telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Ohrabrila me pred put u Vašington i Brisel i sada sa svom energijom i podrškom koju imam od našeg naroda, uz ovaj razgovor sa Merkelovom, još sa čvršćim stavom putujem na ta dva važna mesta, Vašington i Brisel - preneo je predsednik posle razgovora sa kancelarkom.

Vašington, 4. septembar

Tramp hvali Vučićevu hrabrost

Razgovori sa delegacijom Prištine bio su povod da se u Vašingtonu po treći put, oči u oči, sretnu srpski i američki predsednik. Rezimirajući rezultate susreta, šef Bele kuće nije štedeo pohvale na račun predsednika Vučića.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

- Ponosan sam, pozdravljam hrabrost Vučića da krene u pregovore - poručio je Tramp, dodajući da će zahvaljujući sporazumom potpisanim u Vašingtonu ceo svet biti bezbedniji.

Beograd, 10. septembar

Putin: Visoko cenim Vučića

Partnerstvo bratskih naroda potvrđeno je u još jednom u nizu razgovora koje su u četvrtak vodili srpski i ruski predsednici. Kosovsko pitanje, situacija na Balkanu, još jača ekonomska saradnja bile su nezaobilazne teme u telefonskom razgovoru Vučića i Putina.

RepublikaFoto: instagram.com/avucic

- Rusija visoko ocenjuje lični doprinos Vučica razvoju rusko-srpskih veza - saopšteno je iz Moskve posle razgovora.

Podsetimo, baš iz ovog razloga Putin je Vučiću dodelio orden Aleksandra Nevskog. Poslednji Srbin koji je dobio ovo, najviše rusko odlikovanje, bio je Nikola Pašić.

Beograd, 10. septembar

Erdoganov hitni razgovor

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan jedan je od svetskih lidera koji je tražio hitan razgovor sa srpskim kolegom. Zapadni Balkan, sporazum iz Vašingtona bile su među temama, ali je Erdogana interesovao nastavak bliske saradnje Beograda i Ankare.

RepublikaFoto: Republika

Podsećanja radi, politika i poruke turskog predsednika bile su pre nekoliko godina znatno oštrije i nepovoljnije, međutim, prijateljstvo koje su Vučić i Erdogan uspostavili, česte posete na najvišem nivou promenile su politiku Ankare prema Beogradu.

Beograd, 11. septembar

Čelično prijateljstvo sa Đinpingom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se sastao sa kineskom ambasadorkom Čen Bo. Ona je srpskom šefu države prenela stav Si Đinpinga i Pekinga da je stav Kine prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova čvrst i nepromenjiv i da će Kina nastaviti sa međunarodnom podrškom Srbiji po tom pitanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ambasadorka je istakla da, zahvaljujući ličnom kontaktu predsednika Vučića i predsednika Sija, svi zajednički projekti Kine i Srbije dobro napreduju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zara

12.09.2020 19:12

Jedan je Aleksandra Vucic.