FINANSIJSKI ŠPRIC IZ BRISELA: Evropska unija donira OSAMNAEST MILIONA EVRA Srbiji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.09.2020

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći EU za reformu javne uprave, kojim će biti omogućeno da se neutrošena sredstva u iznosu od 18 miliona evra opredele za prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom Kovid-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/pixabay.com
Ilustracija

U svetlu izazova sa kojima se Srbija suočava usled pandemije Kovid-19, Joksimović je inicirala razgovore sa Delegacijom EU u Beogradu na temu korišćenja neutrošenih sredstava, u sklopu sprovođenja Programa sektorske budžetske podrške u oblasti reforme javne uprave.

Namera je bila da se omogući da deo ovih sredstava bude upotrebljen za smanjenje društveno-ekonomskih posledica zdravstvene krize.


Joksimović je navela da je u martu uputila molbu komesaru EU Oliveru Varheiju da omogući preusmeravanje neutrošenih IPA sredstava za potrebe suočavanja sa zdravstvenom krizom i prevazilaženje negativnih društveno-ekonomskih posledica pandemije.
 


Potpisivanjem ovog Sporazuma obezbeđeno je 18 miliona evra direktne pomoći Evropske unije, istakla je Joksimović, a navodi se u saopštenju.

Ministar je dodala da je sektorska budžetska pomoć jedan od najpogodnijih modela sprovođenja podrške, imajući u vidu da podrazumeva direktan transfer bespovratnih sredstava u budžet Srbije, kojima će Vlada upravljati shodno trenutnim potrebama i merama predviđenim za društveno ekonomski oporavak zemlje.

Isplata ovih sredstava se očekuje 2021. godine, dodala je Joksimović.
 


Ministar je podvukla da je ova podrška samo jedan deo pomoći koji je EU obezbedila Srbiji u suočavanju sa izazovima Kovid-19 krize, i zahvalila partnerima iz EU na blagovremenoj i obimnoj podršci.

Ta podrška, dodala je, od izuzetnog je značaja za Srbiju, imajući u vidu ozbiljnost situacije, razmere izazova i neophodnost pravovremenih i adekvatnih odgovora na krizu.

- Odlukom da iz ovog, i drugih izvora, podrži Srbiju, Evropska unija je potvrdila svoju solidarnosti i posvećenost društveno-ekonomskom oporavku naše zemlje - zaključila je Joksimović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading