PRVI ČOVEK "ELEKTROPRIVREDE" ZA SRPSKI TELEGRAF: Struja s Gazivoda svima velika korist

Autor: Piše: Milorad Grčić, direktor EPS

Vesti

09.09.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući sporazumu koji je u SAD potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija i javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" konačno, posle 20 godina, imaju mogućnost da u budućim razgovorima reše pitanje Gazivoda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. MIJATOVIĆ
Milorad Grčić

Budući da taj sistem čine jezero i hidroelektrana, jasno je da je reč o veoma značajnom energetskom potencijalu, prvenstveno za građane Srbije koji žive na severu pokrajine, ali i građane cele države jer je Srbija konačno dobila mogućnost da upotrebi kilovat-sate električne energije koji se tamo proizvode, uprkos činjenici da je oko 40 odsto površine jezera na teritoriji centralne Srbije. Osim toga, jezero i hidroelektranu je finansirala naša država. Sve ovo vreme smo ulagali u tehničku osposobljenost hidroelektrane i akumulacije. Vodili smo računa i o slivovima reka koje pune jezero jer su reke iz centralne Srbije izvor vode za jezero Gazivode.

Zahvaljujući sporazumu potpisanom u Beloj kući, može da prestane nepravedna praksa koja je predugo trajala i koje prethodne vlasti nisu rešavale. Ovako imamo ozbiljno pojačanje u obezbeđivanju energetske stabilnosti za Srbe na severu Kosova.

Sada je otvorena mogućnost i za nove energetske projekte

Važno je i što se rešavanjem pitanja upravljanja Gazivodama otvaraju mogućnosti za nove energetske projekte. Time bismo povećali upotrebu obnovljivih izvora energije, što je i naša obaveza na putu ka EU, i unapredili korišćenje celog rečnog sliva oko Gazivoda. Jedan od projekata na kojem se radilo jeste izgradnja hidroelektrane Ribariće, snage oko 46 megavata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading