Priština ne može da se pomiri sa tim da je Srbija dobila bolji tretman u Vašingtonu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.09.2020

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio je danas da dogovor u Vašingtonu o ekonomskoj normalizaciji rasterećuje stres i napetost na relaciji Beograd-Priština i stvara mogućnosti za unapređenje životnog standarda kroz investicije, poboljšanje putne, železničke i avio infrastrukture, i u suštini približava dva naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio je danas da dogovor u Vašingtonu o ekonomskoj normalizaciji rasterećuje stres i napetost na relaciji Beograd-Priština i stvara mogućnosti za unapređenje životnog standarda kroz investicije, poboljšanje putne, železničke i avio infrastrukture, i u suštini približava dva naroda.

U intervjuu za Kosovo onlajn, on je dodao da ovo, u nadi da će se dogovoreno primenjivati, može biti vrlo važan korak ka sveobuhvatnom dogovoru koji će voditi trajnom miru.

Beiširi je rekao i da Beograd može da budu zadovoljan nakon sastanka s američkim predsednikom Donaldom Trampom, jer je dobio naklonjeniji pristup američke administracije koji izlazi iz standardnih okvira Stejt departmenta.

 

- Protokol je bio na nešto višem nivou od ceremonijalne posete, ali i na nešto manjem od mirovne konferencije. Predsednik (Aleksandar) Vučić je prvi visoki zvaničnik Srbije koji je imao sastanak s predsednikom SAD u Beloj kući od posete premijera (Zorana) Ðinđića za vreme Bušove administracije. To je samo po sebi bitno za razvoj međusobnih odnosa - naveo je Beširi.

On je u prilog tome dodao i da su učinjeni određeni ustupci kada je reč o imovini, o čemu će se detaljnije govoriti u Briselu.

Priština je dobila izraelsko priznanje državnosti i posle ukidanja taksi stvari se pomeraju sa mrtve tačke, na kojoj su zapeli pregovori uz posredovanje Evropske unije.

Beširi je rekao i da dogovor naizgled ne deluje koegzistentno, jer povezuje ekonomiju, LGBT prava, energiju, 5G tehnologiju i Izrael sa Hezbolahom, ali je ocenio da se - očigledno radi o kompromisnom rešenju da bi se zadovoljile dve primarne strane i domaćin, kojeg očekuju izbori.

On je, međutim, naveo da to što će Srbija da premesti ambasadu u Jerusalim nešto što je veliko iznenađenje, i nešto što je može udaljiti od evrointegracija.

- Pozicija Srbije se udaljava od pozicije EU i njenih država članica i to će imati direktne reperkusije po evropske integracije. Nisam siguran da je Srbiji mesto u Jerusalimu s Gvatemalom, (lažnim) Kosovom i SAD. Povrh toga, prepoznavanje Hezbolaha kao terorističke organizacije dodatno će komplikovati odnose Srbije i EU, ali i Srbije i arapskih zemalja - rekao je Beširi.

Prema njegovim rečima - EU nije srećna kada Srbija, njena buduća članica, ne koordiniše svoje međunarodne poteze sa njom.

- Jasno je da Srbija ima evropsku budućnost, ali isključivo od nas zavisi kojim ćemo tempom napredovati ka članstvu. Nažalost, mnogo su veći problemi u reformama u Srbiji nego na relaciji Brisel-Vašington - rekao je Beširi.

Ocenio je da su SAD samo iskoristile vakuum koji je EU kreirala gotovo dvogodišnjom pauzom u pregovorima, ala da EU - danas i sutra (u razgovorima u Briselu) ima priliku da se vrati na kolosek i da podseti Beograd i Prištinu da ima mandat medijatora UN u ovom mirovnom procesu.

 

Beširi je još rekao da su za Srbiju najveća korist od sporazuma ta što dobija glavne puteve, auto-put, železnicu i avio-saobraćaj, drugim rečima, veći deo putovanja će se odvijati preko Srbije i beogradskog aerodroma, a takođe dobija sedište Međunarodne razvojne finansijske korporacije, koja će biti motor obećanih investicija.

Korist za tzv. Kosovo, prema njegovim rečima, jeste što je dobilo priznanje Izraela, ali i infrastrukturne projekte od kojih će obe strane imati koristi.

- Smanjuje se uticaj Rusije u energetskom sektoru, a Kine u telekomunikacionom. Istovremeno, mali Šengen će otvoriti radna mesta i povećati mobilnost ljudi, robe, kapitala i usluga - zaključio je Beširi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading