Linta podržava Vučića: PROTIV SUSRETA SA TRAMPOM AKO TRAŽI PRIZNANJE KOSOVA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.08.2020

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, povodom predstojećih pregovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, saopštio je da podržava stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odbije sastanak s predsednikom SAD Donaldom Trampom ako SAD budu tražile da Srbija prizna tzv. Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

U saopštenju za javnost, Linta je ocenio da Srbiju očekuju veoma teški pregovori u Vašingtonu, "jer je jasno da će albanski lobisti insistirati da predsednik SAD Donald Tramp traži od Srbije da prizna lažnu državu Kosovo".

- Ključna tema u kojima Srbija nikada neće i ne sme da vodi dijalog sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice jeste priznanje tzv. Kosova, članstvo tzv. Kosova u UN i ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - naveo je Linta.

 


On je dodao da se Srbija zalaže za kompromisno, pravedno, održivo i dugoročno rešenje pitanja Kosova i Metohije koje će uvažiti interese obe strane.

- Kompromisno rešenje može biti postignuto samo na osnovu pregovaračke platforme državne delegacije Srbije koja je zasnovana na Ustavu i poštovanju Rezolucije 1244, prema kojoj je Kosovo sastavni deo Srbije - naglasio je Linta.
RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY



On je istakao da je jedna od ključnih i najvažnijih tema u pregovorima s predstavnicima Prištine pitanje otete i uzurpirane imovine države, privrednih subjekata, Srpske pravoslavne crkve, proteranih Srba i drugih oštećenih građana.

Prema nekim procenama, kako je naveo, Srbija na Kosovu i Metohiji ima imovinu vrednu čak 200 milijardi dolara "bez čijeg rešavanja nije moguće postići kompromisno i pravedno rešenje".

- Radi se o državnoj, društvenoj, crkvenoj i privatnoj imovini za koju postoje konkretni podaci. Takođe, na Kosovu i Metohiji postoje ogromna ležišta lignita, olova, cinka i drugih mineralnih sirovina čija je vrednost ogromna. Pored toga, Srbija je u potpunosti isključena iz procesa privatizacije društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji - naveo je Linta. Zbog svega toga, kako je naglasio, zaštita srpske imovine na Kosovu i Metohiji jeste jedna od crvenih linija u pregovorima sa Prištinom i međunarodnom zajednicom.

- Pored toga, jedan od preduslova za postizanje komromisnog i održivog rešenja jeste rešavanje sudbine preko 500 nestalih Srba i procesuiranje naredbodavaca i počinilaca ratnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenciima - poručio je Linta.

Vučić je juče rekao da, ako sadržaj zahteva Amerike prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije u Vašingtonu 4. septembra bude onakav kao što on pretpostavlja, onda do susreta sa predsednikom Donaldom Trampom neće doći.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading