OPASNO, SRBIJA NA METI TERORISTA?!

Autor: blic.rs

Vesti

27.10.2017

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Tužilaštvu za organizovani kriminal biće formirano posebno odeljenje koje će se baviti otkrivanjem počinilaca krivičnih dela terorizma. Ova novina je definisana Nacionalnom strategijom za sprovođenje i borbu protiv terorizma od 2017. do 2021. godine, koju je Vlada nedavno usvojila i za čiju je realizaciju, u prve tri godine, opredelila nešto više od 110 miliona dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Kako piše Blic.rs, razlog za izradu ovog dokumenta krije se u pogoršanim bezbednosnim uslovima u svetu, gde je i Srbija označena kao potencijalna meta na mapi terorista, ali i našim obavezama prema Briselu u okviru poglavlja 24, koje se ne može otvoriti bez preciznih mera u borbi protiv terorizma.

Iz analize koja je urađena potencijalni rizici za Srbiju povezani su sa složenim bezbednosnim uslovima na Kosovu i Metohiji ali i sa situacijom na Bliskom istoku i u Africi, koja ima uticaj na ceo region.

Pored toga, kao rizici se pojavljuju i veliki broj boraca, povratnika sa džihad ratišta, ali i veliki broj migranata u Srbiji i okruženju, od kojih neki imaju i prošlost vezanu za terorističke grupe. Zbog svega toga, država ima nameru da pojača rano otkrivanje potencijalnih počinilaca nekih terorističkih napada, pa će pored jačanja antiterorističkih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA, stručno i organizaciono biti osposobljeno Tužilaštvo za organizovani kriminal gde će se formirati poseban tim za krivična dela iz ove oblasti.

Ljudi koji budu odabrani da rade ovaj posao biće podvrgnuti posebnoj edukaciji kako u zemlji tako i u Evropolu i Evrodžastu. Ono što je posebno važno da se napomene to je da je država predvidela i čitav set preventivnih mera koje će biti u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, a koje imaju za cilj da se edukacijom podigne bezbednosna kultura svih građana Srbije.

Na taj način vlast želi da osposobi građane da prepoznaju modifikovane oblike nosilaca ekstremizma i radikalizma, iz čijih se redova i regrutuju nosioci terorističkih akcija.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da su zbog toga mere sveoobuhvatne i da su za svaku oblast definisane sa rokovima ali i novčanom podlogom za realizaciju.

- Državni organi koji su nosioci aktivnosti, u obavezi su da u roku od šest meseci izrade interne tajne akcione planove. U svakom od njih će posebno biti razrađene mere zaštite infrastrukturnih objekata. Pored toga, biće uspostavljen poseban informacioni sistem kojim će sve važne državne institucije imati mogućnost da prate sumnjive finansijske tokove, oružje ali i međunarodne podatke.

Iz Vlade su nam potvrdili da je usvojena strategija protiv terorizma, ali nisu želeli da komentarišu mere koje su definisane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading