LINDSI O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Vučić pod velikim pritiskom Amerike

Autor: Republika

Vesti

25.08.2020

04:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, LSE, Džejms Ker-Lindsi ocenjuje da će se na sastanku zvaničnika Beograda i Prištine u Beloj kući u Vašingtonu 4. septembra vršiti veliki pritisak na Srbiju da potpiše konačni sporazum.

Foto: Privatna arhiva
Džejms Ker Lindsi

- Američka vlada želi da vidi sveobuhvatni politički sporazum između Beograda i Prištine - kazao je Ker-Lindsi za Tanjug, uz konstataciju da se SAD nadaju da bi mogle da postignu još jedan diplomatski uspeh, kakav je bio nedavno potpisani sporazuma između UAE i Izraela.

On pojašnjava da vlasti Srbije žele da fokus bude na ekonomskom sporazumu, a ne na političkom rešenju, ali da to nije ono što želi Vašington. Bez obzira što bi i ekonomski sporazum bio neka vrsta uspeha za Belu kuću. Ker-Lindsi navodi i da Vašington šansu za uspeh vidi u tome što smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada "jači nego ikad".

- Nakon nedavnih izbora on ima neosvojivu poziciju u parlamentu. Vašington će to imati kao argument u smislu: "Ako Vučić sada ne može da postigne sporazum, kada će onda biti sposoban da to uradi" - kaže i dodaje da i EU takođe misli isto.

Kako navodi, to je bila "čista diplomatska pobeda za SAD" i oni smatraju da je moguće nastaviti i u ovom slučaju na tim osnovama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading