"Orao" dobija MOĆNE RAKETE!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

27.10.2017

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored 10 "migova 29", Srbija bi uskoro mogla da ima i modernizovani jurišni avion "orao". To bi bila prva letelica sa koje će se lansirati raketa VRVZ-200 iz vazduha, čija upotreba se očekuje najranije za dve godine.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Srpski "Orao"

Ovu novinu otkriva portal "Tango Six", i to na osnovu izložbe domaćeg naoružanja i vojne opreme koju je "Jugoimport SDPR" organizovao na ceremoniji "Sloboda 2017".

Naime, kako piše ovaj sajt, na aerodromu u Batajnici statirala su tri "orla" i bila demonstratori modernizacije ovog tipa aviona. Posebnu pažnju privukla je oprema izloženog "orla" dvoseda koji se nalazi u sastavu 241. lovačko-bombarderske eskadrile "Tigrovi", 98. vazduhoplovne brigade sa aerodroma Lađevci.

Raketa vazduh-zemlja VRVZ-200

40 kilometara domet sa visine lansiranja od sedam kilometara
50 kg masa bojeve glave
250 m/s brzina

- Ništa tu ne bi bilo čudno da na njemu pored dva četvorocevna lansera, raketa "munja" kalibra 128 mm koje su standardno naoružanje aviona, nisu bile i dve samonavođene rakete vazduh-zemlja VRVZ-200. Ispred aviona nalazila se i TV vođena raketa vazduh-zemlja, a u zadnjoj kabini montiran višenamenski pokazivač - objašnjavaju na ovom sajtu.

To je, prema njihovom mišljenju, dokaz da bi ovaj avion mogao da bude prvi "orao" sa novim naoružanjem.

- S tog aviona bi bila prva lansiranja raketa VRVZ-200 iz vazduha. Po dosad dostupnim podacima, ova raketa, kao i VRVZ-24, počeće da se upotrebljava od 2019. do 2023. godine - piše "Tango Six".

Pored ovog aviona, demonstrator je bio i neaktivni dvosed koji su na ovom portalu još ranije označili kao "orao 2.0".

- Nosio je, pored već viđenih raketa vazduh-vazduh na krajevima krila, laserski vođene bombe, vođene rakete vazduh-zemlja VRVZ-200 i VRVZ-24 i novi četvorocevni lanser. Ispred aviona postavljen je bio i lanser za jednu raketu M-16D - ističu na portalu "Tango Six" i dodaju da bi modernizovani "orao" trebalo da dobije i radarski ometač.

Trenutno Vojska Srbije ima sedam "orlova" dvoseda NJ-22 od kojih su četiri aktivna, a jedan je na remontu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading