Juriš države na UTAJIVAČE I PERAČE NOVCA

Autor: Tanjug

Vesti

27.10.2017

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi koji počine krivična dela vezana za korupciju, pranje novca, poreske utaje, ili oštete državni ili opštinski budžet, biće na udaru posebnih timova obučenih za dela finansijskog kriminala, upozorila je ministarka pravde Nela Kuburović.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

- Nikome neće biti gledano kroz prste, bez obzira na to da li je reč o običnim ljudima, tajkunima ili državnim funkcionerima - rekla je Kuburović u intervjuu za "Novosti" najavljujući da od marta počinje da se primenjuje novi zakon koji uspostavlja četiri posebna odeljenja, koja će se baviti isključivo krivičnim delima sa koruptivnim elementom.

Povodom spekulacija da će se u martu menjati i Ustav, što je obaveza Srbije po poglavlju 23, te da se tu otvara dežurno "kafansko pitanje" da li će o istom trošku biti izmenjena i preambula po kojoj je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, Kuburović kaže da ne ide u kafanu, a da se pogotovo ne bavi kafanskim pričama. 

- Kada je reč o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, te izmene će svakako ići u smeru jačanja nezavisnosti, kroz drugačiji postupak izbora sudija i tužilaca. To podrazumeva izmeštanje izbora iz Skupštine i stavljanje u nadležnost Visokog saveta sudstva (VS S) i Državnog veća tužilaca (DVT) - navodi Kuburović. 

O pritiscima u pravosuđu

Na pitanje da li ima pritisaka na pravosuđe, ona kaže da sudije često govore da najveće pritiske trpe od medija.

- Minimalan broj njih govori o pritiscima vlasti, više pominju pritiske predsednika sudova, kolega ili advokata na donošenje odluka - rekla je ona.

Osvrnula se i na tvrdnje bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je trpeo pritiske navodeći da ukoliko je bilo pritisaka na njegov rad, on je to trebalo da kaže dok je obavljao funkciju. 


- Uz to, bio je član DVT, koji treba da štiti samostalnost tužilaca. Izmenjene su i zakonske odredbe kako bi gospodin Vukčević mogao da obavlja svoju funkciju do isteka mandata, iako je bio napunio 65 godina. Tada mu očigledno nisu smetali takozvani pritisci vlasti - rekla je Kuburović. 

O izjavi Vukčevića

Nije tačna, dodala je, ni Vukčevićeva izjava da Tužilaštvo nije radilo pošto je otišao.

- U 2016. podignuto je osam optužnica protiv srpskih državljana čime Srbija pokazuje spremnost da procesuira ratne zločince bez obzira na nacionalnost - napomenula je ministarka. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Ona je naglasila i da na snazi ostaju poternice za Naserom Orićem, Ramušom Haradinajem i svim ratnim zlocicncima za kojima su raspisane poternice i postoje zahtevi za sprovođenje istrage.

Upitana kako kao pravnik vidi slučaj generala Lazarevića, Kuburović kaže da u našem pravu postoji mogućnost da neko snosi posledice osude, ako mu je prilikom njenog izricanja ograničeno neko pravo ili zabranjeno vršenje funkcije. 

- Te posledice traju određeni period i prestaju, kako neko ko je odslužio kaznu ne bi bio diskriminisan u odnosu na ostale. General Lazarević je sada slobodan građanin, a Akademija će proceniti koji su predavači najbolji - navela je ona.

Ministarka je govoreći o efikasnosti sudova ocenila da ima napretka, navodeći d aje samo za poslednjih godinu dana zahvaljujući novom zakonu o izvršenju i obezbeđenju rešeno oko 1,7 miliona starih izvršnih predmeta. Podsestila je i da je nekada parnica trajala 650 dana, a da sada traje oko 300.

Takođe je naglasila da je u poslednje dve-tri godine izgrađeno i renovirano sudskih zgrada koliko nije u protekle četiri decenije.

- Samo u ovoj godini biće otvorene, iz temelja, nove tri zgrade suda. Počela je i rekonstrukcija Palate pravde. Cilj je da svaki sudija dobije svoju sudnicu i mogućnost da češće zakazuje ročišta - rekla je Kuburović. 

Uvodi se postepeno i elektronska razmena podataka, pa tako, kako kaže, sudovi mogu jednim klikom da razmenjuju podatke sa Agencijom za privredne registre, Republičkim fondom za socijalno osiguranje, a uskoro i sa MUP-om i matičarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading