TIODOROVIĆ ISTIČE: Situacija u Srbiji stabilna, osim U OVA DVA GRADA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.08.2020

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da imamo stabilniju situaciju i lagani padajuci trend oboljevanja od korona virusa, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Branislav Tiodorović

Tiodorović je za RTS rekao da je taj trend prisutan svuda, osim na jugu centralne Srbije, u Bujanovcu i Preševu.

On je rekao da se deo tog stanovništva leči kod kuće i kod privatnih lekara, odlazi u zdravstveni sistem na KiM, a tek kad imaju najtežu kliničku sliku, dolaze u Vranje i Niš.


Tiodorovic napominje da to za posledicu ima povećan broj umrlih, što se moglo izbeći da su se ljudi ranije javljali zdravstvenom sistemu Srbije.

 


Rekao je i da se mnogi gradani nalaze na turistickim mestima u Srbiji i apelovao na njih da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom. Istice i da je važno pranje ruku i dezinfekcija.

Na pitanje da li ce se uvoditi obavezan pi-si-ar test za strance i građane koji se vraćaju iz inostranstva, Tiodorović je naglasio da mora da se razmišlja o tome u kom su ambijentu bili naši građani na letovanjima.

Ističe da sve mora da se dogovori i odluči na osnovu pokazatelja SZO i Evropskog centra za zarazne bolesti. Kako ističe, pokazatelji govore da ni Grčka ni Turska nemaju sjajne podatke. Tiodorović je naveo da će odluka biti doneta vrlo brzo.

 


Kaže i da redovna vakcinacija dece mora da traje i da su deca vakcinisana u odvojenim delovima domova zdravlja, a pedijatrijska služba je bila dobro organizovana.

Kada je reč o vakcini protiv kovida 19, istakao je da će se sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale.

Tiodorović je naglasio da će se pratiti koja vakcina daje najbolju odbranu i što manje neželjenih efekata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading