PRC MILOJKA! Šiptarski sramotni zakon o "vrednostima" OVK, NIJE PROŠAO: Od 120 poslanika, glasalo svega 35

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

13.08.2020

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naširoko kritikovan Nacrt zakona o vrednostima terorističke OVK, koji je danas bio na dnevnom redu kosovske skupštine, nije prošao na prvom čitanju.

RepublikaFoto: twitter.com/Insajder_net
Skupština Kosova

Izgleda su pritisci međunardone javnosti ipak učinili svoje, i doveli do toga da na sednici na kojoj se o njemu raspravlja bude 68 posalnika (od ukupno 120), a da za njega glasa samo 35.

Ako ovo bude bio slučaj i sa drugim čitanjem, koje će se održati u narodnom periodu, zakon koji je predložila stara vladajuća garnitura sa strankom Hašima Tačija (DPK) na čelu, on će definitivno biti i odbačen.

Sve ovo dešava se u momentu kada je kosovska skupština, naprasno, posle dve goidne ponovo vratila na dnevni red zakon koji predviđa, praktično, veličanje OVK, čiji su pripadnici činili najteža krivična dela, poput zarobljavanja, pljački, mučenja i ubistava, i koji se danas suočavaju sa optužbama za njih.

To uključuje i aktuelnog predsednika Kosova Hašima Tačija.

 

Ovaj nacrt zakona naišao je na velike kritike od strane međunarodne zajednice, pre svega SAD, koja već neko vreme govori o tome da se njime legalizuje zastrašivanje građana i guži sloboda mišljenja i govora.

Americi su se u kritikama pridružile Nemačka i Švajcarska, kao i OEBS.

Prošlonedeljna sednica na kojo je takođe bilo reči o ovom zakonu je prekinuta, i to na predlog vladajuće DSK, koja je tražila njegove izmene.

 

Danas je to isto ponovio lider ove stranke i bivši kosovski premijer Isa Mustafa, koji je rekao da u vezi sa njim postoje primedbe i brojne nejasnoće.

Ako bi zakon pak prošao i bio izglasan, to bi u praksi značilo da svi, bez obzira na mišljenje i nacionalnost, moraju da poštuju, propagiraju i veličaju borbu terorističke OVK. Takođe, ukoliko to ne čine, mogli bi da budu suočeni sa kaznama, pa i za verbalni delikt, što ne bi bilo prvi put da se dešava na KiM.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading