(VIDEO) PRESEK STANJA! Doktorka Darija Kisić Tepavčević: Izvesno da će tokom zime doći do spajanja korone i gripa

Autor:

Vesti

07.08.2020

13:16 >> 13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare Kriznog štaba održaće se danas u Palati Srbija, gde će stručni tim lekara izneti najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

Foto: TANJUG/AP/S.RADOVANOVIĆ/Pixabay
Foto: Ilustracija

Dr Gojković je, komentarišući vakcinaciju, rekao da o tome mora mnogo da se govori i priča, ali i nešto na čemu će se insistirati u narednom periodu.

- Vakcinacija će omogućiti da se deo problema koji imamo smanji i stavi pod kontrolu. U sledećem vremenskom periodu, biće na stotine različitih tumačenja i razmišljanja, i nama jedino preostaje da slušamo struku i ono što ljudi koji se razumeju u to i koji stoje iza svega toga znanjem i titulama - rekao je dr Gojković.

Komentarišući ukrštanje korone i virusa gripa, dr Kisić je rekla da je sudar dve respiratorne infekcije vrlo izvesna i to u zimskom periodu.

- Vidimo da infekcija korone ne jenjava ni za vreme letnjih meseci, ali ako gledamo prethodne godine, grip očekujemo od kraja oktobra pa sve do marta", rekla je dr Kisić.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Darija Kisić Tepavčević

Dodaje da smo najveće brojeve obolelih od gripa imalu u februaru.

- Najveći pikovi obolevanja od grupa su od decembra do februara, tako da je jako bitno da znamo, jeste da opšte mere prevencije koje primenjujemo sada, su isto mere prevencije i za virus gripa. S tim da kada je grip u pitanju, postoji i vakcinacija koja nam značajno pomaže u borbi sa ovim virusom - rekla je dr Kisić.

 

Dr Kisić je rekla da je istraživanje kontakata jedna od osnovnim protivepidemijskih mera kada je u pitanju bilo koja zarazna bolest.

- Postoji veliki broj asimptomatskih nosilaca, pa tako svi treba da se ponašamo kao potencijalni prenosioci bolesti. Svi tako treba da se ponašamo - rekla je dr Kisić.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Goran Stevanović

Doktor Goran Stevanović  je rekao da se na Infektivnoj klinici nalazi 61 pacijent na bolničkom lečenju

- Što se tiče demografskih karakteristika pacijenata, u julskom delu bile su osobe srednjeg i mlađeg doba, a sada su uglavnom starije životne dobi, ali je broj tih pacijenata manji - rekao je dr Stevanović dodavši da je klinička slika slična.

- Bliži nam se početak nove školske godine, imali smo sastanak koji se odnosio na pravljenje novog modela školske nastave za našu decu. Uzimamo u obzir rezultate svih istraživanja kovid-19 i rezultate iskustava svih zemalja, već početkom sledeće nedelje bićete obavešteni oko novih mera školstva- rekla je na početku konferencije doktorka Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Zoran Gojković

Dr Zoran Gojković je rekao da sliku sa Infektvine klinike u Beogradu preslikati na sliku na KC Vojvodine.

- Trenutno se tamo leči 240 pacijenata, i to je jedan deo koji nije otpušten. Što se tiče broja pacijenata i dalje su Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem i aktivno i novootkrivenih - rekao je dr Gojković dodajući da se povećava broj i u Leskovcu u Kruševcu.

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 9.922 osobe, njih 276 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo pet lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalazi se 118 pacijenata.

U poslednjh 24 sata imamo 230 novih pacijenata, a u predhodnih otpuštena su 382 iz svih bolnica.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading